Stäng fönster Laholm kn, VÅXTORP 7:4 M.FL. VÅXTORPS KYRKA

Beskrivning
Våxtorps kyrka är omgiven av en kyrkogård som har byggts ut i tre etapper. På kyrkogården återfinns även ett bårhus beläget i väster. Församlingshem och vaktmästeri ligger några hundra meter sydväst om kyrkan.
Kyrkogården är indelad i tre avdelningar, med den äldsta som kallas ettan, en yngre i väster som kallas tvåan och den yngsta i syd som kallas trean. Bårhuset från år 1958-62, ligger i anslutning till den yngsta kyrkogården. En minneslund från år 1989 har anordnats på den äldsta kyrkogården och norr om kyrkan.

Runt den äldsta kyrkogården ligger en kallmurad stenmur. Norra sidan lades om 2001. På den äldsta kyrkogården är kvarteren i huvudsak gräsbevuxna och där finns relativt många gravvårdar med grus och stenkanter. Gravstenar dominerar framför järnkors, av vilka det endast finns ett fåtal äldre. Gravvårdarna är placerade i öst-västlig riktning. Planen runt kyrkan är grusad med ett grus i gulrosa kulör och hålls krattad. Mitt i gångstråken från parkeringen i söder och fram till entrédörrarna ligger två rader med betongplattor av dansk sjösten. En bred grusad gång löper från västra entrén och till kyrkogård nr två. Från öster till väster, på södra sidan sträcker sig en grusad gång mitt emellan gravkvarteren. Gången kantas av hamlade, låga träd. Efter gamla kyrkogårdens södra mur växer en trädrad av björkar.

Parkeringen i söder är asfalterad. En gallerverksgrind sitter i två fyrkantiga stenstolpar i södra muren. Den grusade kyrkogårdsplanen runt kyrkan är något förhöjd med stensatt kant i väst och sydväst. En grusad gång leder från östra entrén och rakt öster ut. Den kringgärdas av hamlade träd.

I sydvästra och sydöstra hörnet av vapenhus och långhus står vintergröna växter, en och tuja. En rad av parkbelysning följer den grusade ytan runt kyrkan. På andra kyrkogården kringgärdas gravvårdarna av tuktade häckar.

Trean-Tuktade häckar avskiljer gravvårdarna vilka ligger i nord-sydlig riktning. En fogad naturstenmur löper runt anläggningen och en trädrad av björkar följer den södra muren. En bred grusad gång leder från parkeringen i öster och rakt mot bårhuset i väster. Tuktade häckar på ömse sidor om gången och en trädrad på södra sidan.

Nordost om kyrkan återfinns ett litet brunlaserat förråd med plåttak, sadel.

Sydost om kyrkan finns en större familjegrav, inhägnad av sten med järnkätting mellan, grusad plan, med gravstenar liggande i backen och någon större rest sten. Denna grav tillhör Vallens säteri, vars ägare genom tiderna bistått med mycket till kyrkan.