Stäng fönster Södertälje kn, HÖLÖ KYRKA 1:1 HÖLÖ KYRKA

Beskrivning
Hölö kyrka är anlagd på en förhöjning, invid östra stranden av Kyrksjön. En liten avtagsväg leder, från den lokala vägen i öster, fram till kyrkan. Söder om kyrkan grupperar sig äldre byggnader. En parkeringsplats är anlagd öster om kyrkan, längs med bogårdsmuren.
Terrängen kring kyrkan sluttar nedåt i öster, väster och söder. Den kraftiga slutningen jämkas på vissa platser av terrasserande murar, runt kyrkan och mot sjön. Kyrkans sockel följer terrängen, och blottas i dagen. Tornets västra sida är vänt mot vattnet och ingångarna i väster och söder har trappsteg.

Kyrkogården är anlagd huvudsakligen söder och norr om kyrkan, gravar förekommer dock också i öster. Den äldre delen av kyrkogården omgestaltades på 1790-talet i samband med ombyggnaden av kyrkan. År 1926 skedde en mindre utvidgning, troligen i nordost. En större utvidgning genomförde 1955 mot norr, nedanför kyrkan. Den nya delen omgärdades i norr och väster med granhäck, på östra sidan förlängdes den befintliga stenmuren. Några träd planterades och en ny infart med putsade stolpar skapades i öster, grinden bär årtalet 1955.

Den äldre delen av kyrkogården omges på alla sidor av gråstensmurar som delvis har torvtäckning. Stenmuren på östra sidan är förlängd mot norr, längs med östra sidan av nya kyrkogården. Höga lövträd är planterade kring hela kyrkogården, på insidan längs med muren. I höjd med kyrkans kor ligger i öster huvudingången till kyrkogården. Den inramas av höga putsade grinstolpar som bär grindar och minnestavlor. Ingången breddades 1998 och i samband med detta flyttades stolparna. Även i södra delen av kyrkogården, mellan gamla likboden och sockenstugan finns en infart inramad med putsade stolpar. Alla grindstolpar har samma karaktär.
Vinkelräta grusalléer löper mellan gräskvarteren samt mellan kyrkogårdens infarter och kyrkans huvudingång i södra långväggen. Den äldre delen av kyrkogården, kring kyrkan, har större, delvis sluttande, gräskvarter utan tydliga avgränsningar. På södra sidan i väster finns ett antal stenmurar som bildar terrasser för att utjämna nivåskillnaderna. Gravstenarna ligger på rad i nordsydlig riktning.
Nedanför tornet, i väster, står ett bårhus med spritputsade väggar avfärgade i gult och vitt. Det har ett högt karnisformat tak täckt med falsad plåt; byggnaden uppfördes 1926, samtidigt som en mindre utvidgning av kyrkogården.

ATA; handlingar, ritningar. En kort beskrivning om Hölö kyrka; 1994. Gelotte, G, 2003; Kyrkogården i Hölö – en kulturhistorisk rapport. Hölö kyrka, vård- och underhållsplan; 2005, AIX. Schnell, Ivar, 1971; Hölö kyrkor. Sörmländska kyrkor; Bd 6, [Nr. 76-90]; 1946. Bohn, Erik, 1946; Hölö kyrka: