Stäng fönster Sundbyberg kn, RINGAREN 9 ALBY KYRKA

Omgivningen
Lilla Alby utgör idag en stadsdel inom Sundbybergs kommun. Kommunen är bebyggelsemässigt sammanväxt med huvudstaden och utgör en del av Storstockholm.
Den kuperade stadsdelen ligger söder om järnvägen och man kan ännu förstå kopplingen mellan järnvägens framdragande och stadsdelens tillkomst. Inte minst understryks förhållandet genom kyrkans placering, som bildar en fond i slutet av den väg som leder upp från stationen. Kyrkobyggnaden ligger omgiven av flerfamiljsbostäder.

Anläggningen
In till kyrkotomten, som omramas av häckar leder två järngrindar mot väster. På kyrkotomtens sydöstra del stod tidigare prästgården. Tomten är beväxt med flera äldre äppelträd, och under senare tid har här en trädgård anlagts med rabatter och växthus. En redskapsbod uppfördes 2000.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan ligger i öst-västlig riktning. Exteriört kan kyrkan uppfattas som en korskyrka med de utstående gavelpartierna för de rum som tidigare inrymde vaktmästarbostad, numera sakristia och toalett. Själva kyrkorummet är uppfört som en salkyrka med rakt avslutad altarvägg. Kyrkans östra del med samlingssal har tillkommit sekundärt. Här fanns även sakristian innan den inreddes vid entrén i väster.