Stäng fönster Sölvesborg kn, GAMMALSTORP 1:2 M.FL. GAMMALSTORPS KYRKA

Beskrivning
Gammalstorps kyrka är belägen på en höjd i en öppen dalgång norr om Sölvesborg. Socknen gränsar i väster till Skåne. Kyrkplatsen utgjorde tidigare en ö i sundet Vesan. Kyrkan bildar tillsammans med prästgården från sent 1900-tal och församlingshemmet, uppfört som sockenstuga på 1800-talet, ett sammanhållet sockencentrum. Vid landsvägen och järnvägen ca 700 meter väster om kyrkan finns bebyggelse av varierande ålder och utseende.

Kyrkogården i Gammalstorp utbreder sig söder och öster om kyrkan. Kvarteren är rektangulära och gångarna grusbelagd. Kyrkogården har till stor del grusgravar. Delar av kyrkogråden inramas av en gråstensmur med täckning av skiffersten. Ingången finns i väster och markeras av svartmålade smidesgrindar upphängda på granitstolpar. En trädkrans finns utmed södra gränsen. Till kyrkogården hör ett gravkapell, beläget omedelbart utanför västra muren.Det gamla gravkapellet är en vitputsad byggnad under sadeltak med rött enkupigt tegel.