Stäng fönster Kil kn, VÄSTRA TOLLESTAD 1:22 STORA KILS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN: Kyrkoanläggningen består förutom kyrka och kyrkogård av ett vitputsat begravningskapell, kallat Marie minne efter biskopinnan Maria Bjurbäck, uppfört 1974 och en garage- och förrådsbyggnad från ungefär samma tid. Utanför kyrkogården, strax väster om kyrkan, uppfördes 1934 ett församlingshem av tegel.
KYRKOGÅRDEN: Kyrkogården består av två separata delar. Den äldsta begravningsplatsen ligger runt kyrkan och togs i bruk samtidigt som kyrkan. Ett låglänt område österut tillfördes 1895. Då behov av utökning uppstod 1922 förlades den till ett område utmed landsvägen i sydväst, åtskiljt från tidigare gravområde. Denna del utvidgades 1963 med en stor areal både i söder och öster. I nordöstra hörnet av den nya kyrkogårdsdelen byggdes 1970 ett kapell, kallat Marie minne efter en donator i trakten. Tre allmänningar ligger på 1922 års utvidgning. Från 1965 används de till familjegravar men har en tämligen välbevarad ursprunglig karaktär.
Hela kyrkogården gränsar i väster och norr mot väg och bebyggelse, i öster och söder mot skog och åkermark. Marken runt kyrkan ligger i plan med kyrkan, medan området österut ligger på en lägre, terrasserad nivå. Gården är rektangulär, har västöstlig sträckning och omgärdas med stenmur i väster, i söder med granhäck, i öster med granhäck och stenmur i norr. Kyrkogårdens nya del i sydväst ligger något lägre, är svagt välvd och sluttar mot öster. Den har nordöstlig sträckning mot kapellet och kyrkan, är omgärdad med stenmur i nordost och nordväst och med ribeshäck i sydväst och öster.
Kring kyrkan växer främst alm längs muren i norr och söder och lönn i väster. Söder om byggnaden samt i gränsen mot utvidgningen i öster står en rad lindar. På den nya delen är lindar planterade dels efter vägen i väster, dels efter huvudgången mot kapellet. Ask står i södra gränsen. I övrigt förekommer björk och gruppvisa planteringar av pyramidek, ädeltall och pil. Kvartershäckarna utgörs på de båda delarna av måbär. Markytan domineras av gräs. Kyrkogårdens alla huvudgångar är asfalterade. På den senaste utvidgningen förekommer dessutom plattgångar. Ett femtontal grusgravar finns spridda runt kyrkan, av vilka fyra är hägnade med järnkätting. På området sydöst om kyrkan finns ett stort antal relativt moderna liggande gravvårdar.