Stäng fönster Flen kn, VADSBROBY 1:9 VADSBRO KYRKA

Beskrivning
Kyrkan med de två gravkoren och klockstapel ligger innanför en stenmur med tillhörande järnstaket ovanpå. Två grindar mellan huggna granitstolpar finns i väster. Enstaka träd finns kvar av en trädkrans. Granhäckar finns i nordväst och sydväst.
De röda byggnaderna i söder ansluter på ett naturligt sätt och bidrar till att stärka hela kyrkomiljön.
I nordväst ligger en materialbod intill järnstaket med två putsade grindstolpar.

Kyrkogården har karaktär av naturtomt med berg i dagen, men är också anlagd med gräsmattor i söder. En solvisare står i söder på en träpelare. En gångväg löper från von Rosens gravvård i sydväst diagonalt förbi kyrkans norrfasad med riktning mot gården Hedenlunda, som skymtar i nordost, där släkten von Rosen bodde.
En minneslund är anlagd i sydväst i anslutning till berg i dagen.
I väster vid västportalen finns släkten Falkenbergs gravvårdar innanför ett järnstaket.
I nordväst ligger en materialbod, från början 1658 en fattigstuga. Den har sadeltak och är spritputsad i vit kulör.

Kyrkorna i Södermanland, Ivar Schnell, Nyköping 1965.
Sörmländska kyrkor nr 53, Vadsbro kyrka av Erik Bohrn, Södermanlands Hembygdsförbund. Eskilstuna 1944 och 1955. Sörmländska kyrkor nr 53, Vadsbro kyrka av Ivar Schnell. Södermanlands Hembygds- och Museiförbund 1968.
Södermanland. Landskapets kyrkor, Margareta Kempff Östlind red. Riksantikvarieämbetet 2003.
Sörmlandsbygden 1988:1, Södermanlands hembygdsförbunds årsbok. Utgiven i samverkan med Södermanlands museum och Länsstyrelsen.
Topografiska arkivet, Sörmlands museum.