Stäng fönster Eskilstuna kn, NÄSHULTA KYRKA 1:1 NÄSHULTA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården omges i norr och väster av en kallmurad naturstensmur. Resten av kyrkogården samt huvuddelen av västra sidan inramas av häckar. En trädkrans bestående av lövträd är planterad innanför norra muren. Äldre lövträd är också planterade inne på kyrkogården. Kyrkogården sluttar svagt ned mot sjön.
Kyrkogården nås via en grind på norra sidan. Grinden är en enkel smidesgrind, som sitter mellan murade och vitputsade grindstolpar. Grindstolparna är plåtavtäckta och kröns av två små klot. Grinden står i stenmuren, väster om entrén och placerad rakt framför sjön. Strikta grusgångar löper runt kyrkan och in mellan gravkvarteren på kyrkogården, som i övrigt är gräsbevuxen.
Gravarna är i huvudsak strikt ordnade i rader i öst-västlig riktning i kvarteren söder och öster om kyrkan. Utmed kyrkogårdens kanter ligger gravarna ordnade längs med häckarna. I nordvästra hörnet av kyrkogården finns flera högre gravstenar, en gravplats med smidesräcke och utefter muren är äldre järnkors placerade. En minneslund är anlagd nere vid vattnet.

Gravkapellet i kyrkogårdens västra del uppfördes 1929. Det är en rektangulär slätputsad byggnad, avfärgad i vit kulör med grå sockel. Norra väggen är utsmyckad med en korsblindering. Sadeltaket är täckt med enkupigt lertegel. I gravkapellet finns ett altare och en altaruppsats, men kapellet används idag till förråd.

Klockstapeln som ersatte en äldre föregångare är byggd på en bergknalle utanför kyrkogårdsmuren, norr om kyrkan. Den öppna klockbocken är byggd för två klockor och har runda mittstolpar klädda med näbbspån. Den klockformade spånklädda huven kröns av en flöjel med årtalet 1789 och en kula.

Sörmländska kyrkor nr 123, Näshulta kyrka, 1952, 1971.
Eva Wockatz, inventeringstillfället 2007-05-31.