Stäng fönster Köping kn, STICKLINGE 11:1 HIMMETA KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården är anlagd på ett långsträckt höjdparti och har formen av en långsträckt rektangel med kortsidorna i öst och väst. Huvudingången i norr är en stiglucka från 1909, rekonstruerad utifrån en medeltida föregångare. Stigluckans svartmålade järngrindar är enligt inskription smidda 1821. Grindarna i södra murens ingång går i samma stil, men är betydligt yngre, tillverkade 1960 av svetsare Herbert Pettersson i Rosenfors. Ytterligare en ingång med endast granitstolpar finns i nordöstra hörnet, vid ett uthus med spåntade panelfasader från början av 1900-talet.

Från kyrkans huvudingång sluttar kyrkogården mot väster. Innanför bogårdsmur och häckar står gamla ädellövträd med utvuxna kronor och en del rönnar. Samtliga gravområden är gräsbevuxna, två dessutom med planteringar av tujor och try. Gravplatserna ligger söder och väster om kyrkan, indelade i sex områden åtskilda av grusade gångar. Övervägande delen av vårdarna är omgivna av gräs, ett fåtal äldre har grusad yta med stenram.

I sydost finns en minneslund sedan 1988, omgiven av en måbärshäck. Där ligger även bårhuset från 1950, ritat av arkitekt Bernhard Schill. Det har stomme av lättbetongsten, stänkputsade fasader i beige nyans, dubbelport av fernissad ek och tak täckt med tegelprofilerad plåt. Senaste kyrkogårdsutvidgningen skedde 1900, ett reservområde lades till 1987.