Stäng fönster Älmhult kn, ÄLMHULTS KYRKA 1:1 ÄLMHULTS KYRKA

Allmän karaktär
Älmhults kyrka och kyrkogård är belägen i den västra delen av Älmhults samhälle. Kyrkogården består
av två delar den som anlades på 1920-talets slut och utvidgningen som gjordes på 1970-talets början.
Den äldsta delen har kvar karaktären av kyrkogård från 1900-talets första hälft med gravplatser omgärdade
av stenramar och täckta med grus.

Omgärdning
I norr avgränsas området av en huggen stenmur med regelbundet placerade stenblock där ytan mot
kyrkan är avfasad. En avenbokshäck avgränsar i öster och i väster är en häck av samma växtmaterial
nyanlagd och ännu inte uppvuxen. I söder finns en hög jordvall som skyddar mot den större bilväg, väg
120 mot Traryd, som passerar utanför.

Ingångar
Det finns fyra ingångar till kyrkogården. Två ingångar i norr leder in till den gamla kyrkogården. Den
västra leder in mot kyrkans vapenhus. De andra två ingångarna leder in till den nya delen av kyrkogården,
en i öster samt en i väster. Alla är försedda med smidesgrindar där de i norr är mer profilerade än
de till den södra delen.

Gångsystem
Kyrkogården är uppdelad i symmetriska kvarter som binds samman med såväl asfalterade som grusade
gångar. Gångarna inom kvarteren är grusade medan de som binder samman och skiljer kvarteren åt
oftast är asfalterade.

Vegetation
Stora lövträd växer inom området och i den sydöstra delen finns en vattenfylld bassäng som omges av
häckar. Runt den gamla kyrkogården finns en trädkrans med lind, även allén upp mot kyrkan och träden
runt den samma och i kvarter A är lindar. De tre kvarter som är placerade längs med den östra kanten av
den gamla kyrkogården skiljs mot de övriga kvarteren i norr med en asfalterad gång som flankeras av en
allé av björk. I den nya delen växer två större kastanjer och i minneslunden växer ekar.

Gravv årdstyper
Det dominerande på kyrkogården är de stora familjegravarna där gravplatserna är grustäckta och omgärdade
av stenramar. De flesta gravstenar är huggna i diabas som är ett material som är vanligt i denna
del av landet där flera stenbrott har funnits och i Älmhult har två större företag som tillverkat gravstenar
verkat.
Kyrkogården består av två huvuddelar den som anlades när kyrkan byggdes och den som anlades på
1970-talet. Det innebär att det finns olika typer av gravstenar från alla årtionden från 1929 och fram till
idag. Inom den ursprungliga kyrkogården finns familjegravar med grustäckta ytor och stenramar, gravstenar
som står med ryggarna mot rygghäckar, familjegravar och urngravar. Inom den nya delen finns
sex kvarter anlagda för kistgravar och tre kvarter för urngravar samt en minneslund.
Det är vanligt att man på gravplatsen fram till gravstenen har placerat en rak gång av stenplattor
antingen lagda i gruset eller i gräset. Framför gravstenen är ofta en stenplatta placerad där gravljus eller
vaser kan placeras.

Byggnader
Väster om kyrkan ligger kyrkbacksgården som byggdes på 1970-talet. Den är uppförd i två våningar, fasaden
är klädd med blåmålad panel och taket är täckt med rött tegel. I den nya delens nordvästra del finns
en större förvaltningsbyggnad som ritades av Arkitekt Gunnarsson och Spangenberg. Byggnaden består
av två byggnadskroppar som är placerade runt en innergård. Byggnadskropparnas fasader är klädda med
vitputsat tegel samt brunlaserad panel och sadeltaken är täckta med svart betongtegel. Förutom vaktmästareutrymmen
inrättades även ett bårhus med kapell i ena längan, byggnaden tillkom 1972/73.

beskrivning av enskilda kvarter
Kvarter A
Allmän karaktär
Kvarter A är beläget söder om kyrkan. Gravplatserna är avsedda för familjegravar och är placerade runt
hela kvarteret i vilkets mitt två stora lindar växer. Mitt genom kvarteret går en gång lagd med kalksten.
Inom kvarteret finns flera lokalhistoriskt intressanta gravvårdar. Exempelvis den rest över byggmästaren
som byggde kyrkan och en gravsten som enligt uppgift skall vara rest över den först gravsatta på
kyrkogården.

Gravv årdstyper
Ett stort antal är familjegravar och har inga årtal i inskriptionen. Den äldsta av de som är märkta med
årtal är ifrån 1930. Gravstenarna är av olika form och material, Här finns såväl rektangulära låga stenar,
högresta smala, breda låga som hällar. Sju av gravplatserna är täckta med grus där en är omgärdad
av en tujahäck och de andra med stenramar. En gravplats är omgärdad av en tujahäck men är täckt
med gräs. Titlar är vanliga och här finns exempelvis byggmästare, f d lantbrukare, provincialläkare och
civilingenjör.

Kvarter B
Allmän karaktär
Kvarter B är beläget i södra delen av den gamla kyrkogården. Till formen är det rektangulärt och ett av
de större kvarteren inom kyrkogården. Halva kvarteret, den västra delen, anlades för s k köpegravar och
består till stor del av större familjegravar. Resterande del av kvarteret är indelat i mindre familjegravar.
I den östra delen är gravplatserna placerade längs med rygghäckar av häckoxbär som går i nordsydlig
riktning. I den västra är övervägande del familjegravar med grustäckta gravplatser omgärdade av stenramar.
Sammanlagt 36 gravplatser är grustäckta och omgärdade av stenramar, fem är endast omgärdade
av stenram och runt tre växer häckar.

Gravv årdstyper
Gravvårdarna inom området består av två grupper. I den västra delen består de av breda låga familjegravar
där gravstenen många gånger är formad så att den ansluter till stenramen som omgärdar gravplatsen.
I den östra delen är gravstenarna breda, låga eller smala, låga och huggna i diabas eller grå och röd granit.
Det vanligaste materialet inom hela kvarteret är diabas. Endast en sten är huggen i marmor och det
finns ingen gravvård tillverkad i järn. De äldsta gravvårdarna i den västra delen är ifrån 1920-talet och
största antalet är från 1930-talet eller familjegravar utan årtal. I den östra delen är de första gravvårdarna
från 1940-talet och största antalet är ifrån 1950- och 60-talen, totalt 65 stycken gravvårdar. Väldigt få är
ifrån tiden efter 1970. Titlar, orter och psalmhänvisningar är inte vanligt men det finns och bland titlar
kan nämnas lokförare, rektor, konstnär och grosshandlare.

Kvarter C och D
Allmän karaktär
Kvarter C och D anlades som s k köpegravar och är placerade strax öster om kyrkan. Kvarteren är
rektangulära till sin form och skiljs åt från varandra med grusgångar. Det dominerande i kvarteren är
familjegravar som är grustäckta och omgärdade av stenramar eller häckar. Ett flertal har ett monumentalt
utförande. Raderna av gravplatser delas av från varandra med smala grusgångar.

Gravv årdstyper
Ett stort antal av gravvårdarna har ett monumentalt utförande. Flertalet gravstenar är ifrån 1930- och
40-talen och ett stort antal är familjegravar utan årtal. Diabas är det övervägande vanligaste materialet
men det finns även gravstenar huggna i grå eller röd granit och ett fåtal huggna i marmor. Någon av
gravplatserna är bevuxen med vintergröna. Flera gravplatser har gångplattor lagda fram till gravstenen
placerade antingen i gruset eller i gräset. 53 gravplatser är grustäckta och omgärdade av stenramar, 13
är endast omgärdade av stenramar och ett mindre antal är omgärdade av häckar av tuja och buxbom.
Titlar är vanligt och här finns apotekaren, urmakare, juvelerare, landsfiskal, järnhandlare, reparatör och
hyttmästare.

Kvarter E
Allmän karaktär
Kvarter E är beläget inom kyrkogårdens norra del och gränsar till kvarter D, F, H, I, K och U.
Gravstenarna
är placerade i rader med ryggarna mot rygghäckar i häckoxbär. Ytan är gräsbevuxen.

Gravv årdstyper
Gravvårdarna är såväl smala, låga som rektangulära och låga och är huggna i diabas, grå och röd granit.
De är främst från 1950 – 70-talen.

Kvarter F och G
Allmän karaktär
Kvarter F och G är anlagda inom kyrkogårdens nordöstra del och gränsar till kvarter O, L, M, N, E och
U. Raderna med gravvårdar är placerade längs med rygghäckar av häckoxbär. De äldsta gravvårdarna är
från 1940-talet och kvarteren har sedan använts fram till 2000-talet. Största antalet gravvårdar är dock
från 1940/50-talen och 1970-talet. Ytan är gräsbevuxen och längs med den östra sidan av kvarter G och
de båda kvarterens södra sida växer björkar som ingår i alléerna som följer gångarna. I kvarter F växer
även en rad med björkar i en häck av tuja.

Gravv årdstyper
Gravstenarna är låga och både smala och rektangulära. De är huggna i främst diabas men det finns även
grå och röd granit Tre vårdar är huggna i marmor. Titlar är vanliga och där finns exempelvis kakelugnsmakare,
trädgårdsmästare, sjuksköterska och åkeriägare.

Kvarter H - K
Allmän karaktär
Kvarter H, I och K är anlagda mitt i den gamla delen av kyrkogården och var ursprungligen avsedda för
allmänna linjegravar. Kvarter H gränsar mot kvarter C och kvarter K gränsar mot en mindre öppen plats
som är centralt placerad inom kyrkogården. Kring platsen växer björkar bland annat ett ornäsbjörk.

Gravv årdstyper
Kvarter H – K är anlagda som allmänna linjegravskvarter och det finns ett fåtal rester kvar av detta. Den
äldsta gravvården är från 1929 då kyrkogården anlades. Den största andelen är dock ifrån 1930- och
40-talen. Men det finns även gravvårdar från 1960- och 70-talen insprängda i området liksom från 2000-
talet då flera gravrätter har gått ut och ersatts. Inom området finns även ett antal barngravar. Det största
antalet gravstenar är låga och smala och huggna i diabas men pga att kvarteret använts kontinuerligt och
flera gravplatser har gått ut och kompletterats med nya finns även breda låga gravstenar huggna i inte
bara diabas utan även grå och röd granit. Varken titlar, orter eller psalmhänvisningar är vanliga.

Kvarter L - N
Allmän karaktär
Kvarter L, M och N är belägna öster om det parkområde som är placerat mitt i den gamla delen av
kyrkogården. Kvarter L börjar i västra delen med en rygghäck av häckoxbär längs med vilken rader
av gravstenar står med ryggarna mot båda sidorna av häcken. I kvarter N står en rad med björkar mitt
i kvarteret. Kvarterens yta är gräsbevuxen. Kvarteren är omgärdade av asfaltsgångar på den södra och
östra sidan och en grusgång på den norra. Inga gångar finns inom eller mellan kvarteren.

Gravv årdstyper
Gravvårdarna i kvarteren är ifrån 1940-talets slut och 1950-talet. Bland dessa är gravvårdar från senare
årtionden insprängda. Stenarna är låga och det finns såväl breda som smala. De är huggna i diabas
samt röd och grå granit, två gravstenar är huggna i marmor. Varken titel, ort eller psalmhänvisning och
minnesord är vanligt. En av de särskilt intressanta gravvårdarna är ett kors i diabas flankerat av hällar i
samma material rest över Estlands-Svenskar.

Kvarter O - R
Allmän karaktär
Kvarter O, P och R är placerade i den gamla delens östra hörn. Kvarteren skiljs åt från de övriga med en
asfalterad gång längs med vilken en björkallé går. Mellan kvarteren går smalare grusgångar. I kvarter O
och R står gravstenarna med ryggen mot rygghäckar av häckoxbär. I kvarter P står rader av gravstenar
placerade på den gräsbevuxna ytan.

Gravv årdstyper
Gravvårdarna är i kvarter O och R framför allt smala och låga och i kvarter P breda och låga. De är
huggna i diabas, grå och röd granit och marmor. Den röda graniten har blivit vanlig och dominerar i
kvarter P och R. I kvarter O är gravstenarna från 1960-talet och framåt, i de andra är de från 1970-talet
och framåt. Titlar är inte vanliga förutom i kvarter O där det finns ett mindre antal. Bland dessa kan
nämnas kantor, fabrikör, köpman, skräddaren, lokförare och vägmästare.

Kvarter S
Allmän karaktär
Kvarter S är långsmalt och följer hela den södra sidan av den äldsta delen av kyrkogården. Det är indelat
i tre delar med en längre sammanhållande yta i mitten och två kortare på sidorna, de skiljs åt genom
gångar och trappor som leder mellan de olika delarna av kyrkogården. Lindar växer i kvarteret och ytan
är gräsbevuxen. Kvarteret är anlagt för familjegravar som är placerade i en rad som går i östvästlig
riktning.

Gravv årdstyper
De flesta gravvårdarna är ifrån 1960- och 70-talen men den äldsta är rest redan 1946 och den senaste är
ifrån 1990-talet. Gravstenarna är breda, låga och står glest placerade. De är huggna i diabas, grå och röd
granit och formen är rektangulär med främst raka krön. Särskilt intressanta är den gravsten som är från
1946 och som är formad som ett antikt tempel och huggen i marmor liksom gravstenen som är rest över
Gotthard Nilsson som var den som startade företaget ”Gotthard Nilssons” i Älmhult. Stenen över honom
och hans hustru är en rektangulär, låg och bred sten stramt huggen i röd granit från 1950-talets andra
hälft. Fram till stenen är stenplattor i samma material placerade som en gång fram till gravstenen.

Kvarter T
Allmän karaktär
Kvarter T är beläget väster om kyrkan och är avsatt för präster. Endast en präst och hans hustru som dog
på början av 1980-talet är begravda inom kvarteret. En rektangulär låg sten huggen i diabas är rest över
dem. Området är placerat precis intill kyrkans vägg och gravstenen står med ryggen mot fasaden.

Kvarter U
Allmän karaktär
Kvarter U är anlagt för urngravar och är beläget i kyrkogårdens norra del mot kyrkogårdsmuren. Kvarteret
omgärdas av en låg häck av måbär och längs med den norra kanten växer lindar som ingår i kyrkogårdens
trädkrans. Inom kvarteret finns tre rader av gravvårdar. Kvarteret har troligtvis tillkommit senare då
denna del på den ursprungliga planen var avsedd för familjegravar.

Gravv årdstyper
Gravvårdarna är små till storleken och tätt placerade. Det finns såväl högresta smala som liggande hällar
och naturstenar. Den äldsta gravvården är ifrån 1950-talets första hälft och här finns gravvårdar från
1960 – 2000-talen. Flera är försedda med titlar som löjtnanten, tandläkare, guldsmed, apotekare och
länsarbetsdirektör. Bland de mer speciella märks en kopparurna från 1953.

Kvarter 1 - 4
Allmän karaktär
Kvarteren är anlagda för kistgravar och placerade kring en central plats i den del av kyrkogården som
anlades på 1970-talet. Platsen är stenlagd och omgärdad av avenbokshäckar och här finns en springbrunn
kring vilken sittbänkar är placerade. Kvarteren omgärdas av och skiljs åt från varandra med asfalterade
gångar. Kvarter 1 är det område som började användas först sedan följde kvarter 2, 3 och sist 4
som inte är fullt utnyttjat. Ytorna är gräsbevuxna och raderna med gravvårdar är placerade med ryggarna
mot rygghäckar av häckoxbär och inom kvarteren växer lindar.

Gravv årdstyper
Kvarter 1 började användas när området var nyanlagt på tidigt 1970-talet och det användes in på 1980-
talet. Gravstenarna inom kvarteret är främst låga, rektangulära och huggna i röd och grå granit samt
diabas och andra stenmaterial. Inom kvarter 2 finner man gravvårdar från 1980 – 2000-talen, även här är
gravvårdarna låga, rektangulära men med huvudsakligen mer oregelbundet formade krön än gravstenarna
från tidigt 1970-tal. I kvarter 3 är gravstenarna från 1990 -2000-talet och i kvarter 4 från 2000-talet,
det senare är inte fullt utnyttjat. Längs med mittgången i kvarter 1 och 2 är barngravar placerade. Titlar,
orter och minnesord är inte vanliga. Inom de fyra kvarteren finns flera gravstenar resta över invandrade
svenskar och de skiljer sig ibland åt mot de mest förekommande genom andra typer av stenmaterial,
andra symboler och inskriptioner på andra språk. Särskilt kvarter 2 – 4 präglas av en större spridning och
mer individuellt formade gravstenar, ibland med symboler som är knutna till den avlidnes intressen och
liv. Särskilt intressant är t ex den gravsten som är rest över en kvinna och man, invandrade från Kina,
som är formad som ett tempel, den kinesiska skriften är markerad med guld och rött. Framför stenen
finns plats för rökelsestickor.

Kvarter 7 - 9
Allmän karaktär
Kvarter 7 – 9 är anlagda för urngravar men det är endast kvarter 8 som är utnyttjat. Kvarteret gränsar i
söder mot vallen och i norr mot kvarter 2. Det omramas av en låg häck i avenbok och ytan är gräsbevuxen.
Raden längst i söder står mot en rygghäck i häckoxbär. Inom kvarteret växer även två kastanjer.

Gravv årdstyper
I kvarteret finns två rader med varierade gravvårdar såväl stående som liggande som står tätt intill varandra.
Gravstenarna är små till storleken och personligt utformade med symboler som minner om något
som betytt mycket för den avlidne.

Minneslund
Allmän karaktär
Minneslunden som anlades 1986 består av en spegeldamm med springbrunn och minnessten med inskriptionen
”Tidevarv kommer, tidevarv försvinner, släkten följer, släktens gång”. Kring springbrunnen
finns det möjlighet att placera snittblommor och där finns även en ljusbärare att placera gravljus i. I en
plantering strax intill dammen samt i anslutning till slänten finns planteringar med såväl ettåriga som
perenna växter. Häckar av avenbok omgärdar minneslunden och ger en rumskänsla till platsen. Inom
området växer en större ek och en rönn och ytan är gräsbevuxen. Ett högt latinskt kors i trä är placerat i
minneslundens nordöstra hörn.