Stäng fönster Fagersta kn, VÄSTANFORS 11:61 VÄSTANFORS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan med omgivande kyrkogård är belägna ovanför en brant sluttning på östra sidan om sjön Kratten, där Kolbäcksån/Strömsholms kanal vidtar. Området är klassat som riksintresse för kulturmiljövården.

Direkt norr om kyrk tomten ligger den tidigare prästgården, med sitt ursprung i 1700-talet men kraftigt om- och tillbyggd under de senaste 50 åren. Efter senaste förnyelsen 2002 används huset för daghemsverksamhet. Ytterligare norrut ligger församlingshem och nuvarande pastorsexpedition.

Kyrkogården runt kyrkan omgärdas av häckar, mot söder delvis av ett smidesstaket på stenmur. Områdets större gångar är asfalterade, medan de mindre är grusade. Företrädesvis lönnar har planterats på området, medan en björkallé leder upp mot kyrkans södra ingång. Flera gravminnen är av gjutjärn i form av liggande hällar eller stående kors/monument. Enstaka är omgärdade av smidesstaket, men annars är ytorna till större delen gräsbevuxna. På området finns två f d gravkor, det södra iordningställt 1772 av brukspatron Bedoire på Västanfors och det östra 1794 gemensamt av brukspatronerna von Stockentröm och Timm på Fagersta och Semla.