Stäng fönster Heby kn, HUDDUNGEBY 11:1 HUDDUNGE KYRKA

Huddunge kyrka är en stor nyklassicistisk salkyrka med torn i väster och sakristia i öster.

Kyrkogården började tas i bruk år 1806 när den nya kyrkan redan stod färdig. Den omges av en kallmurad gråstensmur men norr om långhuset är den försedd med ett trästaket med huggna stenstolpar. Staketet harmonierar väl med kyrkans nyklassicistiska arkitektur. Det kröns av träornament i form av en serie vitmålade sammanhängande öglor. Staketet är även försett med en järngrind med huggna kalkstensstolpar rakt norr om långhusets norra port. I kyrkogårdsmuren finns en ingång med järngrindar och putsade, vitkalkade grindstolpar nordväst om kyrktornet. I södra muren finns också en ingång med putsade grindstolpar. Kyrkogården har gamla lindar i raka rader som sätter sin prägel på miljön. Gångarna är grustäckta och gravkvarteren till stor del grästäckta. De äldsta gravarna finns närmast väster om kyrkan. Där står ett flertal gravvårdar från 1800-talets mitt. Det finns även flera äldre grusgravar med stenramar och en grav som omges av järnstaket.

En stor kyrkogårdsutvidgning mot söder ägde rum 1972. Den nya kyrkogården omges i öster med ett staket i samma stil som det gamla 1800-talsstaketet, och i övriga väderstreck av häckar. Utvidgningen försågs med symmetriska gravkvarter som avskiljs av låga häckar. I västra änden anlades en minneslund 1989.

Söder om kyrkan, vid östra kyrkogårdsmuren står ett bårhus uppfört under 1900-talets första hälft. Byggnaden har en kvadratisk plan och ett spåntäckt tälttak med plåtorneringar som kröns av ett plåtklätt kors. Fasaderna är putsade och vitkalkade lika kyrkan.