Stäng fönster Heby kn, ENÅKERS KLOCKARGÅRD 1:2 ENÅKERS KYRKA

Beskrivning
Enåkers kyrka är en medeltida kyrka vars ålder är något osäker. I kyrkobeskrivningarna har det antagits att den är uppförd omkring år 1300.

Kyrkogården utvidgades på 1850-60-talet och en ny stenmur med grindstolpar byggdes. 1927 fick kyrkogården sin nuvarande utsträckning då den utvidgades åt norr. Trädplanteringar skedde på 1860-talet och 1920-talet. Miljön präglas i hög grad av det sena 1800-talets och tidiga 1900-talets klassicistiska, romantiska trädgårdskonst med raka grusgångar och trädrader.

Kyrkogården omges av en kallmurad gråstensmur och en trädkrans av bl.a. lind, ask och kastanj. Entréerna är försedda med huggna grindstolpar av granit och järngrindar. Kyrkogårdsgångarna är anlagda i raka axlar från entréerna. En allé av stora gamla lövträd kantar gången från entrén i nordväst. Gravkvarteren täcks av gräsmattor. Karakteristiskt för kyrkogården är det stora inslaget av gravvårdar från det sena 1800-talet och tidiga 1900-talet. Gravstenar från denna tid är högre än de är breda, ofta utformade som klassiska obelisker i svart granit, helt eller delvis polerade. Några äldre grusgravar med stenramar finns också bevarade. Intill entrén i söder finns en stor grusgrav som dessutom är försedd med stolpar av granit och järnkätting som hänger mellan stolparna. Graven har en stor bautastensliknande gravsten.

Utanför kyrkogården, strax intill kyrkans kor, finns ett bisättningsrum med tegeltäckt tälttak och ljusmålad träpanel. Strax norr om kyrkan ligger även minneslunden som anlades 1989.