Stäng fönster Hallstahammar kn, BERGS PRÄSTGÅRD 2:1 BERGS KYRKA

Beskrivning
Bergs socken i södra Västmanland består av öppen odlingsbygd i söder och mer skogbevuxna trakter i norr. Jordbruk har varit den historiska huvudnäringen. Kyrkplatsen ligger på en platå i ett bördigt slättlandskap. Några högar och runda stensättningar visar att platsen varit bebyggd sedan järnåldern. En slingrande väg passerar kyrkan med omgivande kyrkogårdsmur, tiondebod och bårhus, samt prästgården från 1880-talet på andra sidan. Den före detta kyrkskolan ligger vid ett vägkors ett kort stycke norrut.

Kyrkogården ligger bergnära, i terräng som sluttar mot öster. Omgivande mur är ojämn, bitvis hög och bitvis låg, till en mindre del nerrasad - ett minne från tiden då socknens olika rotar skötte varsitt avsnitt av muren. Stigluckor fanns fram till 1800-talets första hälft, då de ersattes med dagens grindöppningar. Grusgångar passerar över området som annars är nästan helt gräsbevuxet. Strax utanför kyrkogården i sydväst finns bårhuset med spritputsade fasader och spåntak, byggt 1949 efter ritningar av arkitekt Bernhard Schill. På kyrkogården finns också en klockstapel.