Stäng fönster Stockholm kn, VITA BERGET 1 SOFIA KYRKA

Omgivningen
Sofia kyrka ligger på en höjd i norra delen av Vitabergsparken på Södermalm i Stockholm. Mot söder och väster är utsikten över Stockholm anslående. Genom sitt höga läge är kyrkan väl synlig och utgör en karakteristisk siluett för denna del av Söder. Vitabergsparken avgränsas i norr av Skånegatan. Här ligger flerfamiljshus i fem våningar byggda under 1900-talets första decennier. Under 1800-talets sista decennier revs de flesta träkåkar som låg på Hvita Berget, många i dåligt skick, och parken började anläggas. De egentliga anläggningsarbetena började 1895 och området närmast kyrkan var färdigt 1910. En del av de envåniga stugorna, de flesta byggda på 1700-talet, har bevarats och ger området en speciell prägel.

Anläggningen
Fastigheten som kyrkobyggnaden ligger inom är cirkelrund och består till största delen av en grusplan runt kyrkan, vilken delvis används som parkeringsplats. I ytterkanten av grusplanen växer lövträd på en smal gräsyta. Precis utanför fastighetsgränsen är en väg dragen i cirkel runt kyrkan. Från denna leder flera gångvägar vidare ut i Vitabergsparken med sina mjukt slingrande gångar. En körväg, Klefbecks Backe, leder ner till Skånegatan.

Kyrkobyggnaden
Sofia kyrka är en centralkyrka, d v s planformen har fyra lika långa korsarmar som möts i ett centralt parti. Huvudingången ligger i den västra korsarmen och koret i den östra. Över centralpartiet reser sig ett torn med en hög spira. Kyrkans stomme utgörs av tegel medan tornet har en järnkonstruktion.