Stäng fönster Stockholm kn, JOHANNES MINDRE 9 S:T JOHANNES KYRKA

Omgivningen
Johannes kyrka med sin kyrkogård är belägen i det centrala Stockholm på Norrmalm, uppe på den enda resten av Brunkebergsåsens höjdrygg. Den närmaste omgivande bebyggelsen är av varierande ålder, alltifrån sent 1600-tal till 1960-tal, och består huvudsakligen av bostadsbebyggelse i 5-6 våningar. I söder ligger dock Johannes Brandstations stora komplex, vars äldsta delar är från 1870-talet och på Johannesgatan finns Drottninghuset, ett hem för äldre kvinnor uppfört på 1680-talet. På Döbelnsgatan, väster om kyrkogården, är Franska skolan inrymd i några f d bostadshus. Öster om kyrkogården ligger Stockholm International School, f d Brummerska skolan.

Anläggningen
Johannes kyrka är belägen i nordöstra delen av Johannes kyrkogård, som sluttar mot söder och väster. Idag saknar kyrkogården staket eller mur. Av de ursprungliga entréerna in till kyrkogården återstår idag endast den i väster med sina två murade grindstolpar. Grusade gångar är utlagda mellan gräsytorna, dels raka korsgångar med hårt beskurna lindalléer, dels mjukt böjda gångar. Här finns stora solitärer av ask, lönn och kastanj. Kyrkogården bevarar en rad gravvårdar av stort kultur- och personhistoriskt värde framförallt från 1800-talet, många över kända personer som t ex generalen von Döbeln. En minneslund finns strax väster om och nedanför kyrkan med en anläggning av granit som pryds av ett genombrutet kors av smidesjärn med dekor av klängande rosor, hitflyttat från Stefanskyrkans västra entré.

Kyrkobyggnaden
Själva kyrkobyggnaden ligger högt uppe på en terrass med en bred och mycket monumental granittrappa som leder nerifrån kyrkogården upp till huvudentrén i söder. Inbyggda i terrassen, på ömse sidor om det stora trappartiet, finns två f d gravkapell (idag förråd) med sandstensklädda fasader och träportar. Terrassens balustrader är också av sandsten. Trappan flankeras av smidda lyktor. Strax nedanför den stora trappan ligger en liten inhägnad lekplats med klätterställning m m. Även mellan Drottninghuset och klockstapeln finns en lekplats. Båda nyttjas av omgivande skolors elever. Uppe kring kyrkan är marken, som nyttjas för parkering, grusad.

I kyrkogårdens södra del står, delvis på en liten bergknalle, den gamla klockstapeln. Grunden är av natursten. Stapeln är klädd med falurödfärgad slät träpanel och har ett svartmålat brädtak och dito plåtklätt torn med vindflöjel med årtalet 1692, klockstapelns byggnadsår. När klockstapeln uppfördes flyttades klockorna från det gamla kapellets torn över hit. Dessa klockor finns numera i kyrkans torn. Stapeln har på senare år försetts med en ny klocka.

Kyrkobyggnaden
Johannes kyrka har i mycket en för gotiken/nygotiken typisk planform och utformning. Den är byggd som en treskeppig basilika med formen av ett latinskt kors med korta korsarmar samt ett femkantigt kor. Det är de topografiska förhållandena som gjort att kyrkan är placerad i ungefärligen nord-sydlig riktning med koret i norr och huvudentrén i söder. Entréer finns även i korsarmarna i öster och väster. I norr finns en dörr som leder in till sakristian, bakom koret. Det fyrkantiga tornet med sin höga, åttkantiga och spetsiga spira är placerad i söder och över korsarmarnas mitt finns en takryttare. I hörnen som bildas vid korsarmarna och det höga tornet finns små trapptorn. Kyrkans stomme är av tegel. Tornets spira har en mycket ovanlig konstruktion, uppbyggd av ett murverk i form av en hög åttkantig kon.