Stäng fönster Solna kn, TORSKEN 6 BERGSHAMRA KYRKA

Omgivning
Stadsdelen Bergshamra är belägen i östra delen av Solna kommun norr om Stockholm. Kyrkan ligger mycket centralt med entré mot södra sidan av Bergshamra torg. Torgets ursprungligen öppna yta är delvis ianspråktagen av en låg biblioteksbyggnad och av planteringar och skulpturer. Söder om kyrkan har ett tidigare strövområde i sydsluttning ner mot Brunsviken ersatts av den fyrfiliga Bergshamravägen, färdig 1967 och av Skandias höga kontorshus i gult fasadtegel från 1980-talet.

Ljudnivån från Bergshamravägen är påtaglig utanför södra sidan av kyrkan. Förändringarna i kyrkans omgivning, bl a ett nytt bibliotek som upptar stor del av torgets yta, har negativt påverkat kyrkomiljön och medfört att man inte längre möter kyrkan som det självklara blickfång den en gång var tänkt som.

Anläggningen
Bergshamra kyrka ligger i en miljö fri från trafik. Kyrka och församlingsgård är sammanbyggda till ett fristående komplex i förhållande till kringliggande byggnader. Anläggningen ligger i en sydsluttning, vilket ger byggnaden en souterrängvåning mot söder. Kyrkan har entré mot norr och församlingsgården mot söder. Norr om kyrkans entré går en trappa upp till Bergshamra torg. Längs norrfasaden finns en stenlagd gång med plantering utmed fasaden, i väster ligger ett område med höga ekar som inhägnas av en betongmur med smidesräcke och i öster sammanfaller kyrkotomten med kyrkans östmur. Framför sydfasaden reser sig ett högt kors gjutet i betong. Marken är gräsbevuxen och en skiffertäckt gång leder fram till församlingsgårdens entré. Ett trästaket i söder har karaktär av tillfällig lösning liksom placeringen av två bänkar från torgets originalmöbler. Även den stenkantade planteringsbänken längs norra fasaden är senare tillkommen.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning. Byggnaden är uppförd av en stomme i betong och fasaden liksom interiörens väggar har en yta av obehandlad betong.