Stäng fönster Sollentuna kn, NORRVIKEN 2:15 M.FL. SOLLENTUNA KYRKA

Omgivningen
Kyrkan ligger knappt två mil från Stockholm. Den är belägen på en höjd, väl synlig i landskapet, med Norrviken, norra stambanan och gamla Uppsalavägen i öster och med E4:an i väster. I den närmaste omgivningen ligger prästgården, byggd 1918. Den används nu för distriktets barn- och ungdomsverksamhet samt för uthyrning. Klockargården, byggd 1820 med funktion även som sockenstuga och fattighus fram till 1850, nyttjas nu som kyrkoherdebostad. Norrut ligger Norrgårdens äldreboende och jästfabriken, söderut ligger bostadsområden från andra hälften av 1900-talet.

Anläggningen
Kyrkogårdens äldsta del har bevarad bogårdsmur från medeltiden i norr, öster och söder. Muren är uppförd som kallmur i gråsten och är i öster samtida med den senmedeltida stigluckan. Även den är nertill murad av gråsten, vitslammad och försedd med gavelröste av tegel med sågskift och blinderingar, spåntäckt sadeltak och tjärade vindskivor. Järngrindarna i smide är från 1770-talet. Den äldsta delen av kyrkogården inramas av en trädkrans bestående av askar. Södra ingångens grusgång kantas av en allé med lind och lönn. Flertalet gravplatser har infattningshäckar av buxbom alternativt staket av smide eller gjutjärn. Ett omfattande gravmonument av sten för släkten Rudbeck inramas av höga träd.

Kyrkans äldsta gravhäll, möjligen från 1200-talets andra hälft, ligger nu utanför vapenhuset.
Under 1900-talet utvidgades kyrkogården i flera omgångar. 1922 invigdes ett område i väster, ritat av arkitekt Erik Karlstrand (1885-?). Samtidigt uppfördes Stillhetens kapell, murat i gråsten och tegel och ritat av samme arkitekt. Området indelas i rektangulära kvarter med häckar av avenbok och ett gångsystem av grusgångar. En genomgående allé av alm och lind avslutas med ett kolumbarium i väster.

Hela det utvidgade området är omgärdat av gråstensmur och trädkrans. 1939 utvidgades kyrkogården norrut efter samma mönster, med genomgående allé och trädinramning, men utan mur. Även detta område ritades av arkitekt Erik Karlstrand. Vidare gjordes 1953 en utvidgning åt väster och norr i en friare form efter förslag av arkitekt Jan Wahlman (1906-1991). Ytterligare utvidgningar har gjorts efter 1982 enligt dispositionsplaner ritade av landskapsarkitekt Lennart Lundqvist, MK-konsulter.

Längst i väster finns en minneslund anlagd 1983. Norr om kyrkan ligger kyrkogårdsförvaltningens ekonomibyggnader från 1972 och personalbyggnad från 1992, ritade av arkitekt Lars Olof Torstensson.

Kyrkobyggnaden
Kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning. Den är till stor del uppförd av gråsten. I likhet med enstaka kyrkor som moderniserats under folkungatid, har Sollentuna kyrka utrustats med valv av tegel med klöverbladsformiga ribbor under 1300-talets början. Under 1400-talet byggs försvarstornet på med murar av tegel och det nedre tornrummet välvs med tegelvalv med halvstensribbor.