Stäng fönster Sigtuna kn, SKEPPTUNA PRÄSTGÅRD 3:1 SKEPPTUNA KYRKA

Beskrivning
Kyrkan omges av en svagt sluttande gräsbeväxt kyrkogård med grusade gångar. Kyrkogården kringgärdas av en kallmurad bogårdsmur.

Längs muren löper en trädkrans. Solitärträd kantar de grusade gångarna. Vid en del av den norra muren växer en syrénhäck.

Bogårdsmuren har fyra öppningar; i öst med kvadratiska vitputsade grindstolpar med koniska plåthuvar krönta av järnurnor; i söder mot prästgården med kvadratiska granitpelare krönta av järnurnor och en öppning utan grindstolpar och i norr med kvadratiska granitpelare krönta av hittade runda stenar.

Kyrkogården norr om kyrkan och en större del av kyrkogårdens östra del har gräsytor utan gravvårdar. Flertalet av gravvårdarna står i rader söder om kyrkan. Ett antal gravplatser omges av äldre låga järnstaket eller grusade ytor med stenram som vittnar om ett äldre gravskick.

I kyrkogårdens sydöstra hörn är en minneslund anlagd där borttagna gravstenar ställts upp mot muren.

I anslutning till bogårdsmuren i söder ligger den väl bebyggda f d prästgården, nu församlingshem, vars tomt omges av ett rött spjälstaket. Prästgården är bebyggd med en gulfärgad mangårdsbyggnad i två våningar från tiden kring 1800. Mangårdsbyggnaden flankeras av två välbevarade flygellängor från tidigt 1700-tal eller äldre. På prästgårdstomten ligger också några ekonomibyggnader och en relativt nyligen uppförd materialbod.