Stäng fönster Sigtuna kn, ODENSALA PRÄSTGÅRD 3:1 ODENSALA KYRKA

Beskrivning
Odensala kyrkogård har en rektangulär utsträckning och omges av en kallmurad gråstensmur. Innanför muren löper en trädram bestående av lind och lönn. Kyrkan ligger på den högsta punkten i den södra delen.

I muren finns åt öster, väster och söder murade grindstolpar med järngrindar som under 1820-talet ersatte äldre stigluckor. Grindstolparnas färgsättning harmonierar med kyrkans avfärgning.

Kyrkogården är gräsbevuxen med grusade gångar. Kyrkogården utvidgades år 1904 åt norr. Den äldre delen av kyrkogården sluttar åt norr och har oregelbundna gravkvarter kring vilka leder grusgångar anlagda vid kyrkogårdens utvidgning år 1904.

Den år 1904 anlagda delen av kyrkogården har plan mark uppdelad i fyra kvarter med gravar i rader omgärdade av raka grusgångar. I mittaxeln är planterad en lindallé.

På den äldre delen av kyrkogården finns fler större lönnar och ekar som solitärer. En av lönnarna utgör en rest av trädramen vid den gamla murens sträckning.

I gräskvarteret kring kyrkan ligger tre, från kyrkan utflyttade, kalkstenshällar. Gravkvarteren, på den äldre delen av kyrkogården består framförallt av äldre kulturhistoriskt värdefulla gravvårdar. Kyrkogården har i sin helhet ovanligt många grusade gravplatser omgivna av stenramar.

En minneslund anlades år 1997 vid den västra muren, i sluttningen som utgör gräns mellan den äldre och nyare delen av kyrkogården. Minneslunden avgränsas av en idegransplantering.