Stäng fönster Arboga kn, SÄTERBO 1:15 SÄTERBO KYRKA

Beskrivning
Den forna socknen Säterbo sträcker sig på ömse sidor om Hjälmare kanal från Arbogaån i norr och på kanalens västra sida till Hjälmaren i söder. Norr om kyrkplatsen är slättbygd och söder om den är höglänt skogsbygd. På så vis har socknen varit tudelad; de båda områdena blev först på 1930-talet förenade med en farbar väg. Den historiska bebyggelsestrukturen domineras av ensamliggande större och medelstora gårdar, samt byggnader relaterade till kanalanläggningen.

Sockenkyrkan med omgivande kyrkogård är belägen på norra utlöparen av den långsträckta höjden Käglan, i övergången mellan slättbygd och skogsbygd. En gammal landsväg slingrar sig hit från norr och korsar, strax nedanför kyrkgrinden, en östergående väg mot Hjälmare kanal. På motstående sida om kyrkogården finns gamla betesmarker, vilka tillhört prästgården.

Kyrkogården omger kyrkan på alla sidor, med sin största utsträckning mot nordost sedan utvidgningar åt detta håll skett på 1900-talet. Bogårdsmuren har omlagts så att den omger såväl kyrkogårdens äldre som dess yngre delar. Den är av varierande höjd och kallmurad i relativt enkelt utförande. Gravarna omges av gräs; ett mindre antal har krattade sandytor. Höga lövträd växer längs bogårdsmurens insida och runt gravområdena.