Stäng fönster Salem kn, SALEM 10:1 SALEMS KYRKA

Beskrivning
Kyrkan är uppförd på högsta delen av en udde vid Bornsjöns södra strand. Tomten är kuperad och sluttar kraftigt mot sjön.
Redan under 1600-talet var kyrkotomten inhägnad med träbalkar, norr, söder och väster om kyrkan. Avgränsningen i öster utgjordes av sjöstranden. I söder fanns en stiglucka anlagd i axel med södra vapenhuset. Kyrkotomten och begravningsplatsen har därefter utvidgats till att omfatta större delen av udden. På 1830-talet ersattes träinhägnaden med stenmur. Nuvarande kyrkogårdsmur är från 1925.
Kyrkogården avgränsas mot söder och delvis mot väster av en kallmurad mur av natursten. Infarten till kyrkogården är förlagd i axel med vapenhuset. Den öppnar sig i muren och omringas av putsade stolpar som bär pyramidformade plåttak krönta med klot och kors. Stolparna bär enkla grindar av svartmålat smide. Från grinden leder en bredare grusgång till vapenhuset.
Kyrkogården följer uddens naturliga topografi och har åt flera håll kraftigt sluttande gravkvarter som sammanbinds eller delas genom smala slingrande grusgångar och trappor. Kyrkogården har karaktär av naturtomt med blandade äldre lövträd och enstaka buskar. Gravkvarteren är gräsbevuxna; västra delen har gravvårdar, huvudsakligen resta stenar, uppställda i rader. Norr och öster om kyrkan finns ett större antal släktgravar som är karakteristiska för senare hälften av 1800-talet. De har bl.a. terrasserade murar, järnkedjor, stängsel eller hällar av gjutjärn. De är anlagda på olika höjder och asymmetriskt i förhållande till varandra. Södra sidan, framför kyrkans ingång, har ett öppet gräskvarter med endast ett fåtal glest utspridda äldre gravvårdar. I sydöstra delen av kyrkogården har på 1980-talet ett område med urngravar och minneslund anlagts.

Alm, Henrik; 1942. Salems kyrka.
Bennet, Robert; 1999. Salems kyrka.