Stäng fönster Boxholm kn, ÅSBO KYRKA 2:1 ÅSBO KYRKA

Beskrivning
Åsbo är en medeltida socken och kyrkan tillkom under äldre medeltid, möjligen 1200-talet. Under 1400-talet utökades kyrkan med ett större, jämnbrett kor, en sakristia i norr, och i kor och långhus slogs kryssvalv. En dopfunt från 1200-talet och medeltida träskulpturer har förmodligen hört till kyrkans äldsta inredning. Med ekonomiskt stöd av kyrkans patronus utfördes en omfattande ombyggnad under 1750-talet då kyrkan utökades mot norr med en stor korsarm samt sakristia, murarna höjdes, valven borttogs och ersattes av trätunnvalv. Även stora delar av inredningen tillkom vid denna tid, bl a den slutna bänkinredningen, predikstolen, läktarna, altarringen och en av altartavlorna. År 1775 försågs kyrkan med ett torn av sten i väster. Idag karaktäriseras kyrkan av de vita spritputsade fasaderna, de branta sadeltaken och den spånklädda tornhuven.

Kyrkogården breder till största delen ut sig öster om kyrkan och har utvidgats i flera etapper. Den äldre delen av kyrkogården har ingångar i väster och norr med fyrkantiga grindstolpar av kalksten och svarta smidesgrindar av två olika typer.

Ett gravkapell är beläget på den utvidgade delen av kyrkogården sydöst om kyrkan. Det ritades 1928 av arkitekt Otto Gustafsson. Fasaderna är vita och spritputsade med släta omfattningar och hörn. Sadeltaket är kopparplåtstäckt. Ingången är förlagd till ett vindfång på gaveln med en rak dubbeldörr med blå diagonalställd panel, inramat av pilastrar och ett gavelfält. Golvet är belagt med kalkstensplattor, väggarna och det välvda taket är vitputsade.

En beskrivning och historik av kyrkogården redovisas i separat rapport från utförd kyrkogårdsinventering.