Stäng fönster Boxholm kn, RINNA 13:1 RINNA KYRKA

Beskrivning
Kyrkan har ett rektangulärt långhus med rakslutet korparti, halvrund sakristia i öster samt torn i väster.

Kyrkomiljön
Kyrkan är belägen mellan Rinnasjön och den öppna Rinnaslätten. Vid kyrkan har socknens administrativa centrum vuxit fram med bl a skola, sockenmagasin och prästgård. Skolan, som var i funktion till 1960-talet, utgörs av en tvåvåning panelklädd byggnad från 1850-talet med en stor omgivande trädgård. Mellan skolan och kyrkan är ett f d sockenmagasin från 1700-talet beläget. Det har i sin västra del byggts om till slöjdsal för den närbelägna skolan och den andra delen har fungerat som likbod. Söder om kyrkan, vid Rinnasjöns norra strand, uppfördes en ny prästgård 1927-28. Den utgörs av en rödfärgad byggnad i 1½våning med nationalromantiska inslag under brutet sadeltak. Den äldre prästgården låg något norr om den nuvarande.

Kyrkogården
Kyrkogården omgärdas av en kallmurad stenmur med ingångar i väster och norr. En beskrivning och historik av kyrkogården redovisas i separat rapport från utförd kyrkogårdsinventering.