Stäng fönster Boxholm kn, MALEXANDER 1:127 MALEXANDERS KYRKA

Beskrivning
Malexander är en medeltida socken belägen norr om sjön Sommen. En kyrka finns omnämnd 1345 men har en oklar historik. Den tros ha uppförts i trä på 1300-talet och brann 1587, varvid en ny timrad kyrka byggdes på samma plats. Under 1800-talet växte församlingen och med den behovet av en större kyrka. Ritningar beställdes av arkitekt Ernst Jacobsson och som byggmästare anlitades Johan Sundqvist. Kyrkan uppfördes i medeltidsromanstisk stil och stod färdig 1881 med rektangulärt långhus, halvrund sakristia i öster och torn i väster. Kyrkan skadades dock svårt i en brand 1929 och endast yttermurarna kunde behållas. Arkitekten Johannes Dahl fick ansvaret för återuppbyggnaden som genomfördes 1931 och bestod i att exteriören behölls medan interiören nyskapades.

Kyrkogården
Kyrkogårdens huvudingång är förlagd framför tornet i väster och har kvadratiska grindstolpar av granit med svarta smidesgrindar. Ytterligare en ingång finns från klockargården i norr. Direkt öster om kyrkan ligger Gripensköld-Kinningmundtska gravkoret. Det byggdes 1789 och låg då i den gamla kyrkogårdens sydöstra hörn. Enligt en karta från 1817 fanns det gravkor även i övriga hörn av kyrkogården, varav ett revs 1863 och de övriga två troligen i samband med byggandet av stenkyrkan. Gravkoret har en kvadratisk plan, vita slätputsade fasader och ett spånklätt topptak. Mot väster finns en stickbågig tjärad enkeldörr med fiskbenspanel. Inne i byggnaden ligger ett betonggolv, väggarna är vitputsade och taket är ett plant trätak. Här förvaras två äldre kistor. Ytterligare ett stycke österut finns det ett gravkapell med kvadratisk plan, vita slätputsade fasader och ett spånklätt topptak krönt av ett kors. Det är troligen uppfört under senare delen av 1930-talet. Mot väster finns det en stickbågig brun dubbeldörr dekorerad med kassetter. Inne i kapellet ligger ett betonggolv, det plana taket är målat i blågrönt med synliga bruna träbjälkar och väggarna är ljusputsade. Ovanför det lilla altaret i trä finns en altartavla signerad J Åkermark.

En beskrivning och historik av kyrkogården redovisas i separat rapport från utförd kyrkogårdsinventering.