Stäng fönster Nynäshamn kn, ANKARET 17 NYNÄSHAMNS KYRKA

Beskrivning
Byggnaden är hög placerad på en klippa som dominerar hamnen och staden, synlig från vatten och land. Kyrkan saknar kyrkogård och byggnaden ligger fritt och högst upp på naturtomten, endast omringad av en sparsam vegetation bestående av träd och buskar. Tomtens naturliga karaktär med klippformationer har bevarats som uttryck för den kärva skärgårdsnaturen och är ett medvetet ursprungligt val i den arkitektoniska gestaltningen. Med undantag av den låga muren av naturstenar längs med vägens utkant saknar tomten inhägnad.Den starkt kuperade topografin medför att byggnaden är delvis uppförd på höga stensocklar som följer tomtens nivåskillnader. Den höga stensockeln i väster och öster har medfört att källarvåningar skapats under delar av byggnaden. Utrymmet under koret inrymde bl.a. värmepanna medan utrymmet i väster, under församlingssalen, användes som kök.
Den kraftiga nivåskillnaden på norra sidan har medfört att norra vapenhuset är uppfört helt på en hög stensockel. Norra vapenhuset nås från tillfartsvägen genom långa trappor som bildar en 90 graders vinkel i höjd med vilplanen.Infarten till kyrkan ligger på gatunivån i väster, därifrån leder en brant väg upp till kyrkobyggnaden. I sin nedre del följer vägen klipporna medan den i öster rundar korets sockel för att avslutas i en vändplan framför södra vapenhuset. Den asfalterade vägen avgränsas utåt, längs med branten, av en låg mur av natursten med torvfyllning på krönen.
Kyrkans långhus har en rektangulär plan som ansluter, på norra och södra sidan, till två symmetriska vapenhus uppförda i höjd med västra gaveln. Tornet är uppfört mot södra långmuren i höjd med koret.

Mellgård, John. 1946. Nynäshamns kyrka - Kort historik.
Nynäshamns församling välkomnar dig till kyrkan med utsikter, 1986