Stäng fönster Boxholm kn, EKEBY 7:1 EKEBY KYRKA

Beskrivning
Ekeby är en medeltida socken med en kyrka i sten, vars äldre byggnadsfas är mycket oklar. Den uppfördes möjligen på 1200-talet, vid okänd tidpunkt förlängdes långhuset åt väster, ett tvåskeppigt valvsystem tillkom och en sakristia tillbyggdes i norr. Under 1600- och 1700-talet fick kyrkan sitt nuvarande utseende då det tillkom ett nytt tresidigt kor med underliggande gravkor, ett torn i väster med spåntäckt avslutning byggt av byggmästaren Petter Frimodig och ett trätunnvalv som ersatte tegelvalven. Idag består kyrkan av ett rektangulärt långhus med tresidigt kor i öster, sakristia i norr och torn i väster. Fasaderna är putsade i rosa, sadeltaket är plåtklätt och tornavslutningen är spånklädd. Kyrkorummet präglas till stor del av två restaureringar som utfördes 1894-95 av arkitekten Agi Lindegren respektive 1926 av Erik Fant. Vid det senare tillfället dekorerades korvalvet med kalkmålningar av dekormålaren Filip Månsson. Släkten Ribbing på Boxholms säteri, som under lång tid innehade patronatsrätt, har genom rika donationer haft ett stort inflytande över kyrkans utformning.
Kyrkogården
Kyrkogården har två ingångar i söder, med huvudingången förlagd mittför kyrkans sydportal. Grindstolparna är av granit med fyrsidig form med avfasat krön. Grindarna är dekorativt utformade i svart smide. En stödmur och en låg häck avskärmar mot vägen.
Nordöst om kyrkan finns en likkällare av okänd ålder som till hälften är nedgrävd. Väggarna är vitputsade och taket täcks av ett tegeltäckt sadeltak. En svart panelklädd enkeldörr finns mot söder. Invändigt är väggarna vitputsade, golvet är gjutet i betong och taket täcks av omålad panel. Byggnadens vindsvåning används som förvaring av tegelpannor men står i övrigt oanvänd. Utanför likkällaren står tre runstenar som uppställdes 1936, dock är deras ursprungliga plats okänd.

En fullständig beskrivning och historik av kyrkogården redovisas i separat rapport från utförd kyrkogårdsinventering.