Stäng fönster Skellefteå kn, FÄLLFORS 4:10 FÄLLFORS KYRKA

Beskrivning
Begravningsplatsen anlades 1913 och är belägen på en plan sandplatå ca 500 meter söder om kyrkan. Den omgärdas av en kallmurad bogårdsmur av sten med likadana huggna portstolpar som vid kyrkotomten. Både stenmuren runt kyrkotomten och den runt begravningplatsen anlades på 1930-talet och ersatte äldre trästaket. Den äldsta och värdefullaste delen av kyrkogården ligger i öster, intill huvudentrén och gravkapellet. Där finns huvudsakligen sandgravar, en del inramade med stenramar men de flesta inramade av låga häckar av fjäderkaragan, måbär och inslag av andra växtmaterial. Smala skiffergångar leder fram till gravstenarna på varje sandgrav. Grusade gångvägar i räta vinklar leder runt gravkvarteren.

Gravkapellet av trä uppfördes samtidigt som kyrkogården anlades. Upphovsmannen har inte undersökts men sannolikt anlitades kyrkans arkitekt Gustaf Hermansson. Grav-kapellet utgörs av en rektangulär träbyggnad med sadeltak av svartplåt och ingång på gaveln mot sydost. Fasaden täcks av vitmålad stående och liggande fasspontspanel. De stora fönstren är grupperade på samma sätt som på kyrkans gavlar, med höga kopplade fönster nedtill och ett smalare fält av lägre kopplade fönster upptill. De släpper in rikligt med ljus i den redan ljusmålade interiören. Väggarna är klädda med fältindelad pärl-spontpanel och taket med mönsterlagd pärlspontpanel. De vitmålade jugendinspirerade bänkarna kommer ursprungligen från kyrkan. Källaren tillkom troligen 1939, och fick sin väl tilltagna nedgång bakom koret mot nordväst vid en ombyggnad 19531954. Bortsett från tillbyggnaden är gravkapellet mycket välbevarat såväl utvändigt som invändigt.

Kyrkogården utvidgades 1932, 1945 samt 1974–75. Årsringarna kan tydligt avläsas genom den skiftande karaktären. Väster och nordväst om gravkapellet är gravarna gräsplanterade och avgränsas med höga rygghäckar. Norr om gravkapellet finns en talldunge som utgör skogskyrkogård. I den senaste utvidgningen längst mot sydväst är rygghäckarna låga och gravstenarna moderna. Här och var i de senare delarna finns utöver grusgångar även gångvägar med skiffersten. En ekonomibyggnad uppfördes 1976 söder om kyrkogården.