Stäng fönster Finspång kn, HAGEBY 1:6 M.FL. SKEDEVI KYRKA

Beskrivning
Skedevi är en medeltida socken och gränsar i norr mot Södermanland. Den första kända kyrkan på platsen utgjordes av en timmerkyrka från 1200-talets början. Den ersattes, sannolikt i slutet av 1400-talet, av en stenkyrka med rektangulärt långhus. På 1770-talet försågs kyrkan med ett torn och 1803-1807 revs koret. Det ersattes med ett nytt nyklassicistiskt korparti med korsarmar och en lanternin över korsmitten. Den säregna utformningen stod arkitekt Olof Tempelman för. Även interiören fick en speciell utformning genom att korsarmarna gjordes halvrunda och koret flankerades av dubbla par kolonner. De vita fasaderna är spritputsade med slätputsade omfattningar. Sadeltaket som är valmat över korsarmarna är belagt med svartmålad falsad skivplåt. Fönsteröppningarna är rundbågiga och symmetriskt placerade med kopplade fönsterbågar med antikglas i blyspröjs. Huvudingången är via tornet i väster men en ingång finns även centralt på södra sidan. Kyrkomiljön är ovanligt innehållsrik med ett flertal bevarade administrativa byggnader.

KYRKOGÅRDEN
Skedevi är en stor landsbygdskyrkogård och omgärdas av en mur, som delvis är av gråsten och delvis gjuten. Muren är spritputsad och avfärgad i en gul ton med vita slätputsade partier. Ingångar finns i väster och söder. Den västra grinden utgörs av en smidesgrind från 1807. Kyrkogården består av två delar. Den gamla delen är rektangulär och smalare i den västra än i den östra delen. Kyrkan är placerad mitt i den nordöstra fjärdedelen av kyrkogården. Denna del ligger relativt högt över sjön. Den gamla kyrkogården består av tolv kvarter av vilka elva är uppkallade efter blommor i bokstavsordning, dessutom finns ett mindre kvarter uppkallat efter herrgården Frängsäter för vars behov det avsatts. Den gamla kyrkogården präglas av stora öppna gräsytor mellan de grusgångar som avskiljer kvarteren. Inga häcksystem finns mellan gravraderna vilket förstärker den öppna karaktären. Trädkransen och två nordsydliga relativt glesa alléer inne på kyrkogården ger den ett lummigt intryck. Den nya kyrkogården är placerad i öster på sluttningen ned till sjön och består av öppna gräsmattor.

På kyrkogårdens nordvästra del uppfördes 1930 ett gravkapell efter ritningar, signerade av arkitekt Ottar Hökerberg 1924. Hökerberg har även utfört ritningar till bl a ljuskronan och antependium. Över altaret finns en väggdekoration, som är målad av dekoratören L Hjelm i Stockholm. Gravkapellet bekostades av konsul Hjalmar Wicander, som även bekostade ett nytt församlingshem 1934. Hökerberg var även ansvarig för kyrkogårdens utvidgning i öster 1936. På kyrkogården finns ett gravkor för släkten von Post på Frängsäter. Det utgörs av en liten vitputsad byggnad under plåttäckt tak samt med ingång i väster. Det är troligen uppfört i mitten av 1700-talet.