Stäng fönster Finspång kn, RISINGE KYRKA 6:2 RISINGE KYRKA

Beskrivning
Risinge är en medeltida socken i Östergötlands norra skogsbygder. Den medeltida sockenkyrkan finns kvar men ersattes 1845-49 med en ny kyrka ca 3 km längre norrut. Den nya kyrkan ritades av arkitekten vid Överintendentsämbetet, Johan Adolf Hawerman, och uppfördes av den ofta anlitade östgötabyggmästaren Abraham Nyström. Kyrkans planlösning är ett latinskt kors med tresidigt avslutat kor och torn i väster. Utformningen är huvudsakligen nyklassicistisk men med inslag av olika ”nystilar”. Fasaderna är slätputsade och avfärgade i brutet vitt och taken är täckta med kopparplåt. Långhuset och korsarmarna har trappstegsgavlar och fasaderna är dekorerade med en rundbågsfris. De symmetriskt placerade rundbågiga fönstren har gjutjärnsbågar som är ovanligt dekorativt utformade. Huvudingången är genom tornet i väster. I korsarmarna finns rum med olika funktioner, bl a kylrum i norra korsarmen och sakristia i södra korsarmen. Kyrkans interiör är relativt rikt dekorerad och karaktäriseras av planlösningen med ett tunnvälvt mittskepp som bärs upp av kolonner och två sidoskepp. Delar av inredningen ritades av kyrkans arkitekt. Altartavlan målades av Pehr Hörberg redan till den gamla kyrkan. Hörberg bodde i socknen och ligger begravd på kyrkogården vid Risinge gamla kyrka.
Kyrkogården består av flera delar som tillkommit vid olika tider och med olika karaktär. Den äldsta delen runt kyrkan omges av en mur av gråsten. Gångar leder upp mot kyrkan. I söder ligger den s k Björkallén med de enklare linjegravvårdarna. Betydligt lägre i terrängen öster om den äldre kyrkogården ligger ytterligare kvarter och ekonomibyggnader. De senast tillkomna delarna finns på en platå i sydöst. Norr om kyrkan står gravkapellet.

Kyrkomiljön
Kyrkan med omgivande kyrkogård ligger ca 1,5 km öster om Finspång, vid Hultbosjön och söder om Rv 51, Norrköping/Finspång. Kyrkogården går i öster ner till Hultbosjön. Väster om kyrkogården går landsvägen till Risinge gamla kyrka, ca 3 km söderut. Väster om landsvägen ligger bl a den f d sockenstugan/skolan. Den är ritad av byggmästare Abraham Nyström från Kristberg. Samtidigt som han fick i uppdrag att uppföra den nya kyrkan fick han uppdraget att bygga ett skolhus. Redan på en uppmätningsritning från 1844 nämns platsen väster om landsvägen: ”Bergbacke vester om kyrkvägen, intill Olsta vägen, är föreslagen till Byggnadsplats för Skolhus, m.m.” Skolan är byggd i två våningar samt vind. Fasaderna är spritputsade och avfärgade i gult med slätputsade vita omfattningar och hörn. Fasad liksom fönsteromfattningar är dekorerade med terracottaornament. Sadeltaket är täckt med enkupigt rött tegel. Pardörrar i öster med dekorerade speglar, stor trätrappa. Över dörren står: MDCCCVI. Kopplade tvåluftsfönster med träspröjs målade i guldockra. Troligen användes byggnaden för lärarbostäder under en period och har även inrymt post. Söder om denna byggnad ligger kyrkskolan som troligen togs i bruk 1917. Fasaderna är klädda med gulmålad locklistpanel. Taket är brutet och täckt med plåt. Fasaden bryts av med frontespiser. Stora småspröjsade fönster. Kyrkstallarna från 1880-talet flyttades i början av 1900-talet till en plats sydväst om skolan. 1953 var det aktuellt att bygga om en del av kyrkstallet till tvättstuga. I miljön finns flera uthuslängor och enstaka mindre villor. Prästgården ligger vid Risinge gamla kyrka.