Stäng fönster Kinda kn, TJÄRSTAD 1:6 TJÄRSTADS KYRKA

Beskrivning
Tjärstad är en medeltida socken. Den äldsta kända kyrkan på platsen var en rundkyrka av sten. Den uppfördes sannolikt under 1100-talets andra hälft och är en av tre kända rundkyrkor i Östergötland. Rundkyrkan revs i samband med att en ny kyrka uppfördes på samma plats. Den nya kyrkan invigdes 1778 och uppfördes av stiftsmurmästaren Måns Månsson och byggmästare Petter Andersson efter ritningar som tillskrivs arkitekt Carl Johan Cronstedt. Det dröjde dock 20 år innan kyrkan fullbordades med ett torn, vilket utfördes av stiftsbyggmästaren Casper Seurling. Kyrkan har ett rektangulärt långhus med rakslutet kor, sakristia på korets norra sida samt torn i väster. De vita fasaderna är slätputsade med symmetriskt placerade stickbågiga fönsteröppningar, vilka sedan 1898 är försedda med gjutjärnsbågar. Huvudingången är via tornet i väster, men ingångar finns även centralt placerade på södra och norra långsidorna. Det relativt branta och svagt brutna långhustaket är liksom tornhuven spåntäckt. Kyrkomiljön ingår i område av riksintresse för kulturmiljövården.

Kyrkogården
Kyrkogården omgärdas av en stenmur samt en trädkrans. Kyrkogårdens huvudingångar är förlagda i norr mot kyrkbacken, varifrån den östligaste leder till nordportalen och den västligaste till västportalen. Båda ingångarna flankeras av åttkantiga murade och vitputsade grindstolpar, som sannolikt är samtida med kyrkan. Grindarna saknas.