Stäng fönster Ekerö kn, EKERÖ KYRKA 1:1 EKERÖ KYRKA

Omgivningen
Ekerö kyrka är belägen invid Kyrkviken, på en höjd med bebyggelse kring vilken åkermarken breder ut sig. Fram till Asknäs och kyrkan leder en äppelträdsallé över åkrarna. På andra sidan åkrarna gör sig det moderna samhället påmint med yngre bebyggelse i bl a Ekerö sommarstad.
Öster om kyrkan ligger Asknäs gård, idag bebyggd med en mindre herrgårdsanläggning från 1800-talets senare hälft. Mangården är rikt dekorerad med tidstypiska lövsågerier. Herrgårdens tvåvåniga bostadshus flankeras av två flygelbyggnader.

Anläggningen
Kyrkogårdens äldsta delar ligger i direkt anslutning till kyrkan, omgiven av den äldre bogårdsmuren. Första gången kyrkogårdsmuren omtalas är under 1630-talet, men den genomgick flertalet reparationer under 1700-och 1800-talet.

1941 utvidgades kyrkogården åt norr. Den yngre delen omgärdas av en bogårdsmur uppförd av sprängd gråsten. Den äldre kyrkogårdens entréer mot väster och öster flankeras av putsade grindstolpar, tillkomna under 1830-talet. Vid samma tid företogs omfattande planteringar på kyrkogården av framförallt av lönn och lind. Av dessa träd finns ännu flera bevarade och bildar en sammanhållande trädkrans. Kyrkogården utvidgades senast mot väster, och här finns även en minneslund.

Norr om kyrkogårdens yngre del finns parkeringsplatser, ekonomibyggnader samt kyrkstugan. Tidigare stod en klockstapel på en kulle strax sydväst om kyrkan. Stapeln revs dock 1794 då klockorna flyttades till kyrktornet.

Kyrkobyggnaden
Ekerö kyrka är i dag en salkyrka med två korsarmar, eller en långsträckt korskyrka, med ett medeltida västtorn. Tornet avslutas av en yngre huv. Kyrkan är huvudsakligen uppförd av natursten, förutom korsarmarna som är byggda av tegel. Kyrkans takkonstruktion över långhuset härrör delvis från 1600-talet och kompletterades under 1880-talet. Även sakristians takstolar är sekundära.