Stäng fönster Kinda kn, STJÄRNEVIK 6:2 OPPEBY KYRKA

Beskrivning
Oppeby är en medeltida socken, som är belägen i länets sydöstra del. Den äldsta kyrkan på platsen var sannolikt den träkyrka, som brann mellan 1600 och 1610. Den var troligen medeltida, men dess utformning är okänd. Den ersattes relativt omgående av en ny kyrka av trä. Den revs i samband med att den nuvarande kyrkan uppfördes på samma plats 1759-1763. Den nya kyrkan uppfördes av sten av byggmästaren och klockaren Anders Hansson i Kärna och efter ritningar av byggmästaren Petter Frimodig. Kyrkan är orienterad i öst-västlig riktning med ett rektangulärt långhus med segmentsformad östmur, sakristia i norr samt torn i väster. Fasaderna är vitputsade och taken täcks av spån. På tornet är spånen lagda i ett dekorativt rombmönster och även fönstrens solbänkar är täckta av tjärad spån. Fönsteröppningarna är rundbågiga och de grönmålade träfönstren har mitt- och korspost samt spröjsade bågar. Huvudingången är via tornet i väster och en koringång finns i söder.
Kyrkogården omgärdas dels av en hagtornshäck och dels av en stenmur. Ingången är belägen i väster och flankeras av fyrkantiga portstolpar, som är murade och vitputsade med dekorativ utformning. Grindarna är av svartmålat smitt järn. På kyrkogårdens sydöstra del finns ett gravkor för släkten Pauli. Det har en rektangulär grundplan, vitputsade väggar och ett valmat spåntak. Ingången är på den södra gaveln. Mot kyrkans östra sida, vid sakristian och koret, ansluter ett gjutjärnsstaket som omgärdar Paulis familjegrav.