Stäng fönster Kinda kn, SÄBY 1:16 HÄGERSTAD KYRKOGÅRD

Beskrivning
Hägerstad är en medeltida socken och den äldre kyrkan uppfördes under 1100-talets slut eller 1200-talets början. Den övergavs i samband med att en ny kyrka uppfördes en knapp kilometer därifrån. Medeltidskyrkan stod länge som en ruin, men har på senare tid renoverats och använts nu för sommargudstjänster. Den nya kyrkan stod färdig 1866 efter ritningar utförda av arkitekten C G Blom Carlsson och tornets lanternin efter ritningar av byggmästaren Johan Granqvist. Kyrkan fick ett rektangulärt långhus med rakslutet kor med bakomliggande femsidigt utformad sakristia samt torn i väster. Exteriören präglas av de för tiden populära nygotiska stildragen med bl a spetsbågiga fönsteröppningar. Fasaderna är vitputsade och det relativt flacka sadeltaket plåttäckt. Huvudingången är via tornet i väster och ingång finns även centralt placerad på södra långsidan. Interiören präglas, trots ett flertal genomgripande ombyggnader, av byggnadstidens ideal med ett ljust och öppet kyrkorum.
KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården anlades samtidigt med att kyrkan uppfördes och omgärdas av stödmurar, som stupar brant mot sydväst. Ingångar finns i söder och väster och grindarna är utförda i gjutjärn med nygotiska former. Beskrivningen och historiken kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.