Stäng fönster Norrtälje kn, SINGÖ KYRKA 1:1 SINGÖ KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården inramas av en kallmurad gråstensmur tillkommen 1862-63. I muren finns två grindförsedda ingångar, den ena i nord vid kyrkbacken, och den andra i syd vid nya landsvägen. Ingångarna med vita trägrindar ligger i linje, något förskjutna åt väster och sammanlänkas av en grusad gång som leder fram till kyrkans västliga entré.

Kyrkogårdens äldsta del närmast kyrkan, invigdes redan 1713, men präglas främst av de förändringar som ägde rum under 1800-talet. Stenmur, trädkrans och grusade huvudstråk är viktiga delar i den kvarvarande strukturen som är typisk för kyrkogårdar anlagda under 1800-talets andra hälft. Av den ursprungliga kvartersindelningen finns inga tydliga gränser kvar, men gravplatser markerade med stenramar, järnstaket och järnkedja förmedlar en inblick i hur det såg ut långt in på 1900-talet. Bland gravvårdarna finns tidstypiska representanter från 1800-talets senare del och framåt. Särskilt lokal förankring har gravvårdar av lokalt hämtad marmor och trä. Trävårdarnas förgänglighet gör att det bara finns några enstaka exemplar bevarade, den äldsta är från 1911. Gravvårdar med titlar och tillhörighet speglar bygdens befolkning och liv. Yrkesbenämningarna ger ingångar till de människor som har befolkat ön, fyrvaktare, fyrmästare, mästerlotsen, lotsförman, sjökapten, ångbåtsbefälhavare, båtsman, hemmansägare mm.

Kyrkogårdens nyare del i öster, som invigdes 1953, är väl införlivad i helheten, genom den omgärdande stenmuren. Områdets struktur är enkel med parallella kvarter, avdelande häckar och gångstråk av kalksten. I området finns jordgravar, urngravar och minneslund. Minneslunden är vackert belägen invid bårhuset och omgiven av en dunge stolta furor.

Kyrkans bårhus som tillkom i slutet på 1930-talet ligger i norra hörnet av kyrkogårdens östra, nyare del. Den lilla kvadratiska byggnaden har en enkel slätputsad vit fasad med svagt indragen gråmålad sockel. Pyramidtaket är belagt med svartmålad bandplåt. Den nätt utskjutna takfoten är klädd med svartmålade brädor som harmonierar med den kraftiga träporten som har samma profilering som kyrkporten. Två stående rektangulära gluggar ventilerar interiörens enda rum. Golvet är gjutet och väggytorna slätputsade och vitmålade i likhet med exteriören.

Just öster om kyrkogården finns en liten knuttimrad, brädklädd bod. Fasaderna har ålderdomlig rödmålad locklistpanel. Taket är belagt med enkupigt rött taktegel ovan björknäver och gles brädpanel. Invändigt står timmerväggarna fria och golvet har slitna ålderdomliga plank. Dörren i väster är utförd i svartmålad enkel brädpanel. Österut har boden en liten tillbyggnad för förvaring och i söder ett utedass. Både förråd och utedass är avtäckta med pulpettak av plåt och har fasadbeklädnad av samma slag som boden.

Boden används numera som förråd, men har tidigare fungerat som bårhus. Byggnaden härrör sannolikt från 1700-talet, men kan eventuellt vara ännu äldre. Studier av kartor skulle kunna ge mer information om ursprunget.