Stäng fönster Mjölby kn, HARGS KLOCKARGÅRD 1:4 HARGS KLOCKARGÅRD, VÄSTRA HARGS KYRKA

Beskrivning
Västra Harg är en medeltida socken och en kyrka uppfördes sannolikt under 1200-talets första hälft. Den ersattes av en ny kyrka, som stod färdig 1815. Den nya kyrkan byggdes i tidens populära nyklassicistiska stil med en rektangulär planlösning, korabsid och torn i väster med en liten, enkel lanternin. Sakristian byggdes mitt på norra väggen. Fasaderna är spritputsade, avfärgade i vitt, med slätputsade omfattningar och pilastrar vid hörnen och intill portalerna i söder och i väster. Långhusets sadeltak, korabsidens något lägre tak och sakristians tak är täckta med falsad plåt. Fönstren är rundbågiga och har spröjsverk av gjutjärn. Ingångar finns i söder och genom tornet i väster. Även kyrkorummet har en öppen, nyklassicistisk prägel med slutna bänkkvarter. Socknen har många stora gårdar, vilket avspeglar sig på kyrkogården som har flera påkostade gravplatser bevarade.
KYRKOMILJÖN
Västra Hargs kyrka ligger i ett vägskäl vid foten av ett högt, skogsklätt berg och terrängen sluttar ner mot väster. Väster om kyrkogården rinner en bäck mot Hargssjön i norr och på andra sidan bäcken stiger terrängen åter i en lövskog. I söder och norr ligger öppen odlingsmark. Landsvägen går öster om kyrkan och här ligger den gamla skolan/sockenstugan som numer är församlingshem. Den uppfördes omkring 1850 och är i två våningar med fasader klädda med gulmålad locklistpanel. Sadeltaket är täckt med tvåkupigt taktegel. En dubbeltrappa leder till entrén och fönstren är markerade med raka överstycken. Norr om f d skolan ligger ett bisättningsrum inbyggt i sluttningen. I kyrkomiljöns närhet, men inte direkt synligt ligger prästgården på andra sidan en vik av Hargssjön, den nuvarande skolan, villabebyggelse och Boo gård.