Stäng fönster Norrtälje kn, KYRKAN 1 NORRTÄLJE KYRKA

Beskrivning
År 1884 invigdes Norrtäljes nya kyrkogård belägen intill Stockholmsvägen sedan begravningar i kista förbjudits inom stadsgränsen. Sedan dess tillåts endast urnbegravningar i befintliga gravar på kyrkogården vid kyrkan. Att inga nya gravar tillkommer kombinerat med att kyrkogården förändrats med tiden har givit den ett samtidgt både ålderdomligt och sentida uttryck. De gravar som finns är av hög ålder, många har besåtts med gräs men ett tiotal är bevarade som grusgravar och inslaget av gravvårdar och inhägnader av gjutjärn är påtagligt. Samtidigt ger kyrkogården ett öppet parkliknande intryck, idag på tre sidor endast omgärdad av en låg stenrad av gråsten i öster av en lövhäck. Gångarna sträcker sig diagonalt över kyrkogården och är täckta av flera olika material, grus, asfalt och ett par olika sorters betongsten. Ett antal stora lövträd bidrar till parkkaraktären. Kyrkogårdens nuvarande utseende är till stora delar skapat av landskapsarkitekterna Sven Hermelin och Inger Wedborn i samband med kyrkorestaureringen 1968. I väster finns lyktor ritade av arkitekt Rolf Bergh. Kyrkogården har tidigare haft högre stenmur längs den östra sidan, övriga sidor hade först gärdsgårdar av trä och kantades från 1800-talets mitt av häckar.

Vid kyrkogårdens östra gräns står ett litet gravkapell med kvadratisk plan byggt 1855 för handelsmannen F Löwenmark. Kapellet är ekelt till sitt uttryck, slätputsat och med ett svängt tak klätt med kopparplåt krönt av ett kors i koppar. Ett fönster med blyspröjsade bågar finns mot söder och dörren med stickbågig nisch och överstycke är plåtklädd.

Tidigare fanns ett gravkapell i norra delen av kyrkogården, detta revs i samband med att Mariagården byggdes.

Församlingshem och pastorsexpedition för Norrtälje-Malsta församling färdigställt år 2006. Byggnaden har oregelbundna vita putsfasader och ett stort inbjudande glasparti mot söder.
Taken är flacka och täckta med svart bandplåt.