Stäng fönster Gotland kn, GULDRUPE KYRKOGÅRDEN 1:1 GULDRUPE KYRKA

Beskrivning
Kyrkogården har sedan en utvidgning åt öster och söder på 1800-talet en trapetsoid form. I norr och väster gränsar den mot ett odlingslandskap, huvudsakligen åkermark, i öster mot den f.d. skoltomten och i söder mot ett smalt grönområde, delvis använt som parkeringsplats.

Kyrkogården är gräsbevuxen och inhägnas av kallmurar av kalksten. På norra muren kan iakttas spår av rappning. Grindar av smidesjärn, flankerade av trästolpar, finns i de södra och östra murarna. Från grindarna leder grusgångar fram till kyrkans huvudingång, långhusportalen. I nordvästra hörnet står en pannrumsbyggnad av tegel med plåttak. I öster en mindre järngrind intill pannrummet.

Utmed kyrkogårdsmurarnas insidor växer lövträd (ask, lind och kastanj), och söder om kyrkobyggnaden växer fyra äldre lindar, vilka sannolikt markerar kyrkogårdens gamla sydgräns. I den östra delen växer även två stora hasselbuskar.

Belysning i form av lyktstolpar finns längs grusgångarna.

På kyrkogården fanns (1996) 119 synliga gravar, de flesta belägna söder och sydost om kyrkan. I inventeringen av kyrkogården nämnda år angavs åtta gravvårdar ha kulturhistoriskt värde och lika många personhistoriskt värde, de senare över personer födda i Gammalsvenskby i Ukraina.

I kyrkogårdens nordvästra hörn finns som nämnts ett pannrum för kyrkan i en separat byggnad.

Övriga byggnader på kyrkogården