Stäng fönster Gotland kn, BURS KYRKOGÅRDEN 2:1 BURS KYRKA

Kyrkogården
Kyrkogården är rektangulär till formen. Den utvidgades österut 1860 och samband med detta så lade man på ett nytt jordlager, andra liknande åtgärder kan man spåra på den södra sidan, vilken genomgått en trolig utvidgning redan tidigare.

Kyrkogården är omgärdad av en kallmur, lagd i kalksten, och denna blev enligt uppgift uppförd år 1860. I sydvästra hörnet finns en enkel järngrind i modernt smide flankerad av två portstolpar. Portstolparna är lagda i kalksten, med en platta av kalksten ovanpå och krönta av stenklot. I mitten av den södra muren finns en dubbel grind av samma typ som den ovan nämnda, också den med portstolpar av kalksten med en platta ovanpå och krönta med stenklot. I sydöstra hörnet finns en enkel järngrind av samma utformning förutom att stenkloten saknas. Utplacerade på hela kyrkogården belysningsstolpar.
Intill den södra och västra muren har lind och lönn planterats och utmed den norra muren växer det några askar. Gräsmattor är det dominerade inslaget i markvegetationen.

Burs nya kyrkogård är till formen i det närmaste kvadratisk. Vid anläggningen har betydande massor jord påförts. I norra delen är en meditations- och ceremoniplats anordnats. Centrum av kyrkogården utgörs av ett svarttjärat träkors med omgivande plantering.

På alla sidor utom i söder omges kyrkogården av kallmurar lagda i kalksten. De norra och östra murarna är delvis putsade på utsidan.

I det sydöstra hörnet leder en järngrind av samma utformning som beskrivits ovan in till kyrkogården, De två kyrkogårdarna förbinds med en genomgång i den södra muren.

Planterade lövträd kantar murarnas yttersidor. På själva kyrkogården är de olika gravkvarteren avgränsade med lågväxande träd och buskar. Det finns också spridda planteringar bestående av buskar i mindre grupper. Mitt på området växer en stor lind.

Övriga byggnader på kyrkogården
Vid kyrkogårdens norra mur står en magasinsbyggnad, uppförd som sockenmagasin1807, numera tjänstgör den som materialbod. Den är uppförd av kalkstensflis, som putsats och vitkalkats och täcks av ett sadeltak klätt med tegel på tätt underlag av bräder. Ingångar i öster, väster och söder, gjusgluggar i öster och väster. Portarna utgörs av breda bräder. Invändigt delas byggnaden i två våningar förenade av en trätrappa.