Stäng fönster Krokom kn, ÅS PRÄSTBORD 4:1 ÅS KYRKA

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården omgärdas av en hög och tät granhäck. På kyrkogården breder till största delen grästäckta ytor ut sig och här finns ett rikt bestånd av träd. Från parkeringen söder om kyrkan leder en grusad gång fram till södra sidoportalen. Kyrkogårdsentrén har vita putsade plåtavtäckta grindstolpar krönta av kors. Vid sidoportalen förgrenar sig grusgången och leder bl.a. vidare till kyrkans huvudentré på tornet i väster. På den sydöstra delen av kyrkogården, som är den äldsta delen där den medeltida kyrkan stod, finns en äldre entré i form av en vitputsad stiglucka med spåntak och årtalet 1746.

På kyrkogården är en relativt stor andel av gravarna häckomgärdade, vissa även grusade. Norra allmänningen kallas ett område med gravar i den nordöstra delen av kyrkogården, norr om bårhuset. Här står små och låga gravstenarna tätt placerade och här är inslag av enkla träkors. Det finns ännu en allmänning i söder. Genom en öppning i häcken i nordost nås den nyanlagda delen av kyrkogården. Även den omgärdas av en granhäck. Nyplanterade häckar finns i norra delen tillsamman med högre uppväxta i den södra. Öster om koret finns ett stenaltare och träbänkar utsatta kring ett delvis stensatt område.

Bårhuset öster om kyrkan ansluter till kyrkan med en gulfärgad fasad samt vita hörnlisener, fönsteromfattningar och listutsmyckningar mot taket. Byggnaden står på en slätputsad grå sockel som täcks av kopparplåt. På sadeltaket ligger skivtäckt plåt med förskjutna tvärfalsar. Södra fasaden smyckas av en trappgavelformad list som följer sadeltakets vinkel. De följs av en list med kraftig vulst och ett kraftigt tandsnitt. Entrén på södra fasaden är en kopparinklädd pardörr med tre speglar per blad, den mellersta försedd med en rik omfattning. Dörren sitter i en rakt avslutad nisch krönt av en lunett med rosettspröjsning. På östra och västra fasaderna sitter runda rosettfönster omfattade av putsade lister.