Stäng fönster Krokom kn, NÄSKOTTS PRÄSTBORD 1:4 NÄSKOTTS KYRKA

KYRKOANLÄGGNINGEN
Kyrkogården omger kyrkobyggnaden i söder och öster. Höga och täta granhäckar samt ett vitt trästaket omgärdar kyrkogården. På den äldre delen av kyrkogården söder om kyrkan dominerar pampiga gravvårdar i sten och järnkors. Några gravar utmärker sig genom att de är kättingomgärdade. Gravarna är indelade i fält med lågt beskurna buskar och gravkvarter. Kyrkogården med sina häckomgärdade och grusade kvarter hör till de mest välbevarade i stiftet. Från en öppning i granhäcken i söder leder en gångväg med en allé av björkar upp mot kyrkans södra entré. På den sydöstra och östra delen av kyrkogården ligger nyare gravkvarter med höga buskar, vilka möter granhäcken.

Kyrkogården utvidgades på 1930- ,1960- och i slutet av 1990-talen. Utanför den gamla kyrkogårdens täta granhäckar på södra sidan finns en äldre kyrkogårdsdel som omgärdas av ett vitt staket. Där ligger ett bårhus. Det är en mindre byggnad med vitputsad fasad och tälttak med enkupigt tegel. På norra delen av kyrkogården står ett nätstaket med runda metallstolpar.