Stäng fönster Krokom kn, HOTAGEN 4:1 HOTAGENS KYRKA

Kyrkogården
Kyrkan omges av kyrkogården som i öster och söder avslutas mot vattnet och i norr och väster mot vägen och bebyggelsen. Bårhuset i trä med stående locklistpanel ligger i norr. Sadeltak är täckt med svart plåt och fasaden målad i en ljusrosa kulör. Porten är från 1950-talet. Skifferbeläggning framför ingången. Ett spjälstaket med staketstolpar med knopp, omger kyrkan på södra, delvis östra och västra sidan och är i mycket dålig kondition. Det målades med plastfärg på 1980-talet och delar av det är rivet. Kraftiga staketstolpar med huv och kula av kopparplåt samt trägrind i nordväst utgör huvudentré till kyrkogården. Från grinden leder en grusad gång fram till huvudentrén. På ett äldre fotografi finns ett spjälstaket med staketstolpar bara några få meter från kyrka och med stora grindstolparna några meter framför entrén i väster. Idag ligger ett mindre trähus med eternittak samt stenbryggor som går ut i vattnet på andra sidan staketet i söder. Kyrkogården har utvidgats i omgångar, senast 1990 och troligen tidigare under 1950-talet. Kyrkogårdens norra del har nyare gravar.

Den första kyrkobyggnaden byggdes 1795 som ett kapell. Den idag befintliga kyrkan uppfördes en bit söder om kapellet 1851-1861. Kapellet användes in på 1850-talet då man började arbetet med att uppföra den nya kyrkan och byggnadsdelar återanvändes då som garveri i Rötviken för att sedan rivas 1914. Ett fåtal föremål finns bevarade från kapellet i dagens kyrka. Predikstolen står i Laxvikens kapell.