Stäng fönster Mjölby kn, VETA 7:1 M.FL. VETA KYRKA

Beskrivning
Veta är en medeltida socken och kyrkan uppfördes troligen under 1100-talet eller tidigt 1200-tal. Koret utökades på 1300-talet och sakristian byggdes på 1400-talet. De tidigaste kalkmålningarna i kyrkan utfördes troligen något efter kyrkans uppförande. Kalkmålningar finns även från två perioder av 1400-talet, då även kyrkan valvslogs, från 1500-talet och från tidigt 1900-tal. Under 1600- och 1700-talen tillkom den södra respektive norra korsarmen. Kyrkans ursprungliga delar byggdes i kalksten och övriga delar är i gråsten med inslag av kalksten, bl a delar av den äldsta kyrkans profilerade sockel. Fasaderna står idag oputsade och taken är täckta med tegel. Kyrkans huvudingång är genom det sentida vapenhuset i söder. Det finns en del medeltida öppningar synliga i fasaden, men i övrigt är fönstren och även västportalen från den omfattande restaureringen 1913-14. Även interiören präglas av denna restaurering liksom av de medeltida valven och målningarna.
KYRKOGÅRDEN MED KLOCKSTAPEL OCH GRAVKAPELL
Kyrkogården omges av en kallmurad halvmur av gråsten. Vid den västra grinden/stigluckan finns årtalet 1888 inhugget i muren. Detta år lades muren om. Huvudingången till kyrkogården är genom stigluckan. Den har spritputsade fält omgivna av slätputsade ramar. Det koppartäckta taket är välvt och krönt av ett strålkors i koppar. Spjälgrindarna av trä kröns av en sol i trä. Kyrkoporten, eller stigluckan uppfördes i slutet av 1700-talet och bekostades av Gabriel Wennerstedt. Trädkransen innehåller olika trädslag men domineras av askarna i väster och björkarna i öster. Dessutom växer fyra höga lindar på kyrkogårdens östra del. Kyrkan ligger mycket nära den norra kyrkogårdsmuren och kvarter A, som ligger runt kyrkan, har en "tät" karaktär. I övrigt är kyrkogården mer öppen men relativt strikt indelad genom rygghäckarna (nord/sydlig riktning). Det finns enbart en grusgrav. Bland äldre gravvårdar märks hällar från 1600-talet söder om kyrkan, två gjutjärnskors, marmorvårdar från 1800-talet samt en kalkstensvård från 1790-talet rest över kyrkoherde Wigilius. I övrigt märks ett par större familjegravar vid södra kyrkogårdsmuren och en rad med barngravar nordöst om kyrkan.

På kyrkogården står klockstapeln från 1727-28. Den är klädd med tjärad spån och även luckorna till klocköppningarna är tjärade. Spånen på stödbenen har insvängd och spetsad nederdel. Den svängda huven, korset och kulan är täckta med kopparplåt. Söder om kyrkogården ligger gravkapellet. Det invigdes 1939 och ritades av stadsarkitekten i Norrköping Kurt von Schmalensee, som svarade för majoriteten av kyrkorestaureringarna i Östergötland vid mitten av 1900-talet. Kapellets fasader är klädda med tjärat spån. Det toppiga taket är skivtäckt med kopparplåt i småplåtsformat. Även portarna är kopparklädda. Över ingången finns en ängel som håller i ett kors och taket kröns av ett förgyllt kors. Till porten leder en trappa av kalksten. En nergång till källaren finns på baksidan. Blyinfattade fönster. Gången fram till gravkapellet markeras av höga tujor.