Stäng fönster Säffle kn, VÄSTBRO 1:4 BRO KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖ - Bro socken har medeltida ursprung, vilket styrks bl a av att fragment till en dopfunt daterad till 1100-talet påträffats vid Stirserud. Var denna kyrka stått är emellertid oklart men enligt en landshövdingeberättelse fanns 1692 kyrkan belägen på Västbro säteris ägor, som även omfattade den nuvarande kyrkplatsen. Som den stora förhistoriska gravhögen något hundratal meter norrut visar har dagens kyrkplats mycket långa traditioner som gravområde.
KYRKOGÅRDEN - Kyrkogårdens ålder är oklar. Dess äldsta del sträckte sig endast ca 20 meter söder om kyrkan. År 1870 gjordes en mindre utvidgning i samma riktning. En andra utökning genomfördes 1939 med en förhållandevis stor areal i östlig och sydöstlig riktning. Ytterligare utvidgning skedde åt öster och norr om den då befintliga kyrkogården skedde 1987. Vid renovering har gravomgärdningar av olika slag tagits bort men fortfarande finns åtskilliga gravar med stenram och grusfyllning. Kyrkogården omgärdas runt om av stenmurar. Vitputsade grindstolpar med huvar av kopparplåt står vid ingången väster om kyrkan, i dessa och i övriga öppningar i murarna finns svarta smidesgrindar. En väg/gångstig som leder till bårhuset är asfalterad, i övrigt är alla gångar grusade eller plattsatta.
Begravningsplatsen är belägen på den sydliga änden av en hög ås. Marken är kraftigt kuperad med ställvis berg i dagen. Marknivån på kyrkogårdens äldsta delar är starkt fallande, särskilt i söder och öster och har en terrasserad avsats som tydligt markerar den allra äldsta delen. 1939 års utvidgning i öster ansluter till den gamla vid en hög brant. Den har en lutning i östlig riktning, vilket föranlett en terrassering med sten i tre avsatser. Trappor förbinder den gamla delen med den nya. Begravningsplatsen har triangulär form, med spets mot söder och sträckning söder och öster om kyrkan. Kyrkogården inhägnas av stöd- och stenmur på samtliga sidor. Den begränsas i norr av parkmark, i öster av åkermark och i söder och väster av väg och bebyggelse.
Kvartershäckarna på den gamla delen utgörs av måbär och på den nya dessutom av tuja. Runt den gamla delen växer ask och längs östra muren på den nya björk och pyramidklippt gran. Inne på kyrkogården växer enstaka äldre träd. Kyrkogården har ett 50-tal gravar med grustäckning. De ligger spritt på kyrkogården utom norr om kyrkan, där ett 10-tal av dem bildar en sammanhängande miljö. Sydöst om kyrkan ligger familjen Lilliehööks gravkammare och intill den familjen Lillienaus. Strax nedanför i branten finns ytterligare en gravkammare. Den är murad i röd granit med namnet Nordenhammar över ingången. Mitt för kyrkans sydsida, i kanten på den äldsta delen av kyrkogården, står ett högrest gjutjärnskors. Det restes över en kvinna som 1851 tog sitt liv och därför blev begravd utanför muren. Genom kyrkogårdens utvidgning 1870 kom korset att befinna sig mitt på kyrkogården och utgör nu ett blickfång.
Sydväst om kyrkan, ligger de gamla kyrkstallarna. Dessa är numer ombyggda och tjäna som förrådslokaler och garage för kyrkogårdens skötsel. Ett bårhus uppfördes sydost om kyrkan i början av 1960-talet.