Stäng fönster Säffle kn, KALVHAGEN 1:1 M.FL. BOTILSÄTERS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Botilsäters sockenbildning räknas till de första i länet och kyrkan är till sina äldsta delar från 1100-talet. Kyrkan ligger efter den gamla kurviga vägsträckningen i ett öppet odlingslandskap i anslutning till agrarbebyggelse i traditionell utformning och färgsättning. Bygden är rik på fornlämningar som vittnar om en brukad och bebodd bygd redan under första årtusendet efter Kristi födelse. Strax söder om kyrkan ligger ett gravfält från senare delen av järnåldern. Norr om kyrkan ett timrat fattigmagasin. Bebyggelsemiljön kring kyrkan rymmer stora kulturhistoriska och landskapsestetiska värden.
Av de första uppgifterna om kyrkan i början av 1700-talet framgår att den vid denna tid försetts med korsarmar i söder och något senare med torn. Tornet ersattes emellertid vid mitten av 1700-talet av en fristående klockstapel nordväst om kyrkan utanför kyrkogårdsmuren. År 1854 byggdes sakristian. Innanför murarna som omger kyrkogården i norr, väster och delvis i söder ligger förutom kyrkan ett bårhus. I anslutning till kyrkogårdsmuren i norr uthus/förråd/dass.
KYRKOGÅRDEN - Begravningsplatsen torde vara samtida med kyrkan. Dess äldsta del ligger sydväst om kyrkan. Enligt uppgift var kyrkogården omgiven av en timrad kyrkbalk ända fram till 1818 då den ersattes av en stenmur. Successiva utvidgningar österut har skett 1942, 1947 och 1949-51. På de två senaste utvidgningarnas norra delar finns mindre urngravsområden.
Begravningsplatsen har sin utsträckning till övervägande delen söder och öster om kyrkan och sluttar något mot sydöst. På området norr om kyrkan har berg i dagen omöjliggjort begravningar. Kyrkogården, som omgärdas av mur och stödmur, gränsar i söder och väster till bebyggelse, i öster till betesmark och åker och i norr till ett bergigt område.
På själva kyrkogårdsplanen förekommer ingen trädplantering. Kvartershäckar av måbär finns endast på den yngre delen. De större gångar är belagda med grus. I de gräsbevuxna ytorna har mindre plattgångar anlagts mellan samtliga kvarter. De flesta grusgravarna har borttagits under årens lopp men ett 20-tal finns bevarade på kyrkogårdens äldre del. En av dem är omgärdad av järnstaket, de övriga av stenramar. Grusgravarna har alltid mönsterkrattats. Gravvårdarnas varierande storlek och karaktär präglar den äldre delen av kyrkogården och skiljer den tydligt från den yngre delen, där gravvårdarna är mindre, enhetligare utformade och tätare belägna. Monterad på likbodens östvägg finns en gravhäll av kalksten med två figurer i relief. Gravstenen tillhörde Lasse Sabel, som avled i början av 1700-talet, och hans hustru. Hällen täckte ursprungligen deras grav i kyrkan.