Stäng fönster Nässjö kn, SOLBERGA 1:10 NORRA SOLBERGA GAMLA KYRKA OCH NORRA SOLBERGA NYA KYRKA

Beskrivning
Norra Solberga kyrkogård har två kyrkor, den ena från 1200-talets mitt och den andra från sekelskiftet 1900. I och med att den nya kyrkan uppfördes bredvid den gamla utvidgades kyrkogården samtidigt som den gamla delen behölls. Kyrkogården har därefter utvidgats i flera etapper, de mest påtagliga utvidgningarna gjordes vid 1940-talet slut samt 1982. Samtliga delar är typiska representanter för sin tids kyrkogårdsideal. Utvidgningarna har också lett till att kyrkogården är en av de största landsortskyrkogårdarna i länet.

Mest iögonfallande är kvarter G med stora påkostade gravvårdar i ett enhetligt litet kvarter mellan nya och gamla kyrkan. Även det mer anspråkslösa kvarter B med det bäst kvarteret på kyrkogården med allmänna gravar i linje är värt att uppmärksamma. Ett stort kulturhistoriskt värde ligger även i enskilda årvdar, många på Norra Solbergas kyrkogård har kulturhisoriska värden genom det de berättar genom personhistoria, titlar, inskriptioner, orts- eller gårdsnamn etc. men även genom konstnärliga värden.