Stäng fönster Mjölby kn, LILLA SKOGSJÖ 1:1 HÖGBY KYRKA

Beskrivning
Högby socken och Västra Skrukeby socken slogs samman under andra hälften av 1800-talet. De båda medeltida sockenkyrkorna revs och en gemensam kyrka för de båda församlingarna uppfördes på en ny kyrkplats. Den nya kyrkan uppfördes 1871 efter ritningar av arkitekt Albert Törnqvist vid Överintendentsämbetet. Bröderna August och Johan Robert Nyström var ansvariga byggmästare. Kyrkan uppfördes av sten med rektangulärt långhus och är orienterad med flersidig sakristia i väster samt torn i öster. Exteriören präglas av nyklassicism med för tiden typiska inslag av nygotik. Fasaderna är putsade och avfärgade i vitt och sadeltaket är belagt med skiffer. Huvudingången är via tornet i öster, men ingångar finns även i söder och i väster. Kyrkan ombyggdes totalt 1947-1949 under ledning av arkitekt Johannes Dahl i Tranås. Den indelades då i tre delar; en storkyrka, en lillkyrka och ett gravkapell. I kyrkans omedelbara närhet finns två f d skolbyggnader.

KYRKOGÅRDEN
Kyrkogården omgärdas av en halvmur, d v s en yttermantel av granitsten med motfyllning på kyrkogårdssidan. Den östra ingången utgör huvudingången till kyrkan och kyrkogården. Den är försedd med grindstolpar av röd granit och med smidesgrindar. I norr finns en ingång från skolan med en äldre smidesgrind, vilken eventuellt kan ha flyttats med från någon av de äldre kyrkogårdarna.

Beskrivningen och historiken kompletteras efter avslutad kyrkogårdsinventering.