Stäng fönster Jönköping kn, BOTTNARYDS PRÄSTGÅRD 2:1 BOTTNARYDS KYRKA

Beskrivning
Timmerkyrkan ligger med koret åt öster i den norra och äldsta delen av en närmast rektangulär kyrkogård. Den äldre delen fick sin utsträckning 1804. I sydost är en utvidgning från 1928, vilken förstorades något åt söder 1957. Runt kyrkogårdens alla sidor, utom den västra, löper kallmurar av gråsten från 1804-1957 och rader av lövträd. I denna mur finns tre öppningar, en i söder mitt för sydporten, en i öster mitt för koret och en i norr mitt för nordporten. Alla har de smidda pargrindar (som har samma utformning som den från 1800-talet i kyrkogårdens äldre del) med fyrkantiga granitstolpar. Från dessa leder raka grusgångar fram till kyrkan och omsluter denna. Mellan utvidgningen och den lägre liggande äldre delen av kyrkogården är backen utgrävd och försedd med hög, kallmurad stödmur i vilken är en granittrappa med smidesräcken. Den västra sidan av äldre delen har också stödmur. Denna har en öppning mitt för västgaveln och en sentida trätrappa något åt söder. Den äldre delen av kyrkogården omges av resliga lindar, planterade under 1880-talet. Längs ett stycke av sjön och mot prästgården är sentida röda trästaket med krysstag. I staketet mot prästgården är en vit trägrind av äldre datum. I den sydvästra delen av kyrkogårdens äldre del står en klockstapel och i utvidgningens sydvästra del en personalbyggnad. Invid sjön är en minneslund med halvrund kallmur och smideslykta. På kyrkogårdens äldre del ligger gravarna övervägande i nord-sydliga rader. Bland gravvårdarna märks flera från sent 1800-tal däribland två med gjutjärnsstaket, tre gjutjärnskors och ett stort antal med stenram och grusad yta. De flesta är belägna mellan kyrka och klockstapel. Vid den västra stödmuren står fem 1600-talsstenar. I den utvidgade delen av kyrkogården ligger gravarna i öst-västliga rader. Öster om koret står ett monument från 1958 i granit och koppar över Nya Sveriges guvernör Johan Printz, bördig från socknen.
ÄLDRE KYRKA - Den föregående kyrkan var en medeltida träkyrka som revs 1666 emedan den befanns allt för bristfällig. Dess sakristia kvarstod dock fram till 1888 års renovering. En medeltida dopfunt finns bevarad i nuvarande kyrka.