Stäng fönster Tranås kn, ADELÖVS KYRKA 1:1 ADELÖVS KYRKA

Beskrivning
Adelövs kyrkogård har medeltida kontinuitet. Nuvarande prägel härrör från nya kyrkans uppförande på 1830-talet och förändringar under 1900-talet. Kallmurar med smidesgrindar, trädkrans av olika ålder och symmetriska grusgångar speglar detta, liksom gravvårdsbeståndet. Kyrkans södra hälft uppvisar en hierarkisk struktur mellan enhetliga köpegravar längs kyrkogårdsmurarna och allmänna inre begravningsytor. Av allmänna gravar återstår idag endast rester och gravvårdsbeståndet är en blandning av gammalt och nytt. Framträdande är det Hummelhielmska gravkoret från 1762. Kyrkogårdens norra del är en utvidgning från 1829 med enhetlig karaktär från efterkrigstiden.

Kyrkogårdens kulturhistoriska värde ligger främst i de enhetliga köpegravskvarteren och enskilda gravvårdar – resliga äldre vårdar, grusbäddar med inramning, samt vårdar med titlar eller annat person- och lokalhistoriskt värde. Väsentligt är även gravkoret och kyrkogårdens utformning med grusgångar och inhägnad.