Stäng fönster Årjäng kn, HOLMEDALS PRÄSTGÅRD 1:23 M.FL. HOLMEDALS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN - Kyrkan ligger högt i en sluttning ovanför Holmedalssjön i utkanten av odlingsbygden i västra Värmland. Den nuvarande stenkyrkan i Holmedal uppfördes 1854-57, men har föregåtts av två äldre träkyrkor, vilka var belägna ca 200 meter längre västerut. Den första antas vara byggd omkring 1200, under ärkebiskop Stefanus tid. En ny kyrka byggdes 1686 av trä, en korskyrka. En minnessten på den äldsta kyrkogården markerar platsen.
Kyrkplatsen består idag av tre olika områden, skilda åt av vägar. På det östra området där nuvarande kyrka ligger på en höjd omgiven av stenmur sker inga begravningar. Väster om kyrkan ligger 1950 års utvidgning med svag västlig lutning och den sydöstra delen något förhöjd. Längst i väster, i sluttningen ned mot sjön, följer sedan den äldsta delen och 1981 års utvidgning. Begravningsplatsen omges av vägar och bebyggelse i norr och öster och av gärden och skogsmark i söder och väster.
KYRKOGÅRDEN - Kyrkogården i Holmedal består av tre delar från olika tider. Den äldsta delen omgärdas av en stenmur som i öster bryts upp av en stigport (1681). Enligt källorna ska det tidigare ha funnits en stigport även på den västra sidan av kyrkogården. På denna del av kyrkogården låg den första kyrkan från tidig medeltid, vilken revs och ersattes av en ny kyrka 1686.
Närmast den nuvarande kyrkan är den näst äldsta kyrkogården. Den togs i bruk 1951 och 1955 invigdes gravkapellet ritat av arkitekt Gösta Fredblad, Halmstad. Den nyaste kyrkogården finns på området bakom gravkapellet.
Den äldsta delen av kyrkogården kring den gamla kyrkplatsen har utvidgats ett flertal gånger med en dokumenterad utvidgning 1950 då ett område mellan den gamla kyrkogården och kyrkan togs i bruk. I väster på denna del uppfördes 1955 ett gravkapell med kylrum och redskapsbod. Den gamla kyrkogården fylldes ut och planerades om med nya grusgångar och häckar 1936. På dess nordvästra del ligger en tidigare allmänning som har mycket litet kvar av sitt ursprungliga utseende, då den från 1950-talet nyttjats till familjegravar. I östra muren finns en stigport från 1681 i vitslammad sten med spåntak. Utanför västra muren står ett skjul. Gravramar har fortlöpande tagits bort.
Kyrkogårdens äldsta del omgärdas av stödmur och vid stigporten av stenmur. Kvartershäckarna, liksom häckarna innanför muren i norr och väster, är av hagtorn. Lönnar kantar den östvästliga gången. Vid stigporten står två lindar. En mäktig björk finns vid minnesstenen och enstaka thujaträd vid några gravar. En rad björkar växer utanför muren i norr. Gångarna är alla grusbelagda. De kvarvarande 10-tal grusgravarna ligger spritt på området. En av dem är hägnad med järnstaket. I nordöst står den äldsta gravvården med årtalet 1779 och intill muren i öster finns fem gravhällar. Den äldsta ligger över riksdagsmannen och häradsdomaren Nils Ericksson (1742-1826) och hans maka Anna Maria Wahlenberg (1751-1834).
1950 års utvidgning omgärdas av stenmur. De få kvartershäckarna utgörs av hagtorn och de fyra träden är lindar. Samtliga huvudgångar är grusbelagda och plattgångar förekommer i kvarteren. Söder om kapellet finns ett urngravsområde. 1981 års utvidgning omgärdas på alla sidor av häggmispel utom i norr där kryptall, bukettspirea och ölandstok växer mot den gamla delens stödmur. Kvartershäckarna är av oxbär och de korta trädraderna består av oxel och rönn. Huvudgångarna är asfalterade. Mellan och inom kvarteren finns plattgångar.
Kyrkogårdens skilda delar har mycket olika karaktär. Den äldsta delen är lummig med påtaglig variation i gravvårdarnas storlek och utformning. Den är tätare belagd med gravar och flera kvarter har återanvänts. 1950 års utvidgning har en modernare prägel med större gräsytor, sparsammare vegetation och mera enhetligt utformade gravvårdar, som alla vetter mot öster och kyrkan. Den yngsta delen är helt modern med asfaltgångar och långa häckrader bakom små och likartade gravstenar.