Stäng fönster Norrtälje kn, ARHOLMA S:7 ARHOLMA KAPELL

Beskrivning
Det var i ett relativt sent skede och efter ett betydelsefullt lokalt engagemang som Arholma fick sin egen kyrkobyggnad år 1928. Kyrkan är till sin exteriör relativt enkel och anspråkslös, liksom den omgivande kyrkotomten. Det är just den enkla karaktären som ännu idag berättar om de relativt knappa resurser som fanns vid kapellets tillkomst, men även om de generösa bidrag som slutligen gjorde bygget möjligt. Den enkla träarkitekturen är även karaktäristisk för just skärgårdsöarnas kyrkor och kapell. Kyrkan ansluter därmed till den lokala byggnadstraditionen.

Kapellet uppfördes synligt på Kvarnberget med vida utsikt över landskapet. Kyrktomten är mycket anspråkslös, bestående av naturmark och klippiga hällar. Från byvägen och upp till kapellet leder en smal grusgång, flankerad av små hamlade träd. På kyrktomten finns, förutom kapellet en gammal stolpkvarn samt en byggnad med utrymme för TC samt förråd. Mot byvägen avgränsas kyrktomten av ett staket samt en dekorerad järngrind.